Az egyetlen hely, ahol még vízzel locsolkodnak

A húsvéti hagyományok eltűnőben lévő kulturális értékeink közé tartoznak, ám Hollókőn ezeken a napokon megtalálható mindaz, ami a magyar húsvéti ünnepkört jellemzi. Itt még nem kölnivel, hanem vízzel locsolnak a fiatalok. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, vízsugár elől visítva menekülő lányok, és színes forgatag jellemzi az eseménysorozatot.

Ahogy minden évben, idén is megrendezik a Hollókői Húsvéti Fesztivált a hagyományok és az életöröm jegyében. A forgatag immár négy napig tart. Április 7. és 10. között gazdag folklórprogram, palóc gasztronómia, különféle népszokások, locsolkodás, koncertek, családi és gyermekprogramok várják a bájos ékszerdoboz-faluba a látogatókat, ahol az Ófalu parasztházai és köves utcája repít vissza minket az időben!

Az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza pont úgy néz ki, mint száz évvel ezelőtt - leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet. Azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Igazi, palóc húsvéti forgatagba kerülhetünk, ha ide látogatunk.

Locsolkodás: a kútvíz megőrzi a szépséget

Hollókő egyik legismertebb és leglátványosabb húsvéti népszokása a locsolkodás. A falu összes, hagyományos népviseletbe öltözött eladó lányát eláztatják ilyenkor, nincs olyan pörgős rakott szoknya a faluban, ami ilyenkor száraz marad.

A Szent Márton-templom a hollókői ófaluban. Határozottan hazánk egyik legszebb utcaképeForrás: MTI/Komka Péter

 A locsoláshoz a legények egy vödörnyi hideg kútvizet használnak, hogy a lányok el ne hervadjanak. A legenda szerint a friss, húsvéti kútvíz megőrzi a szépséget és az üdeséget. Korábban mindenhol vizet használtak a locsolkodáshoz, mára ez a szokás átalakult és a fiúk parfümöt, kölnit hordanak ilyenkor maguknál. Hollókő az egyetlen olyan hely, ahol a fiatalok a régi hagyomány szerint vízzel locsolkodnak, és nem csak a nézelődők, turisták kedvéért.

A szilvásgombóckészítéstől a tojásfestésig

A vendégek kóstolót kaphatnak a környék legjobb palóc ételeiből, kiváló borokból és pálinkákból, a kicsiket gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják.

Forrás: Hollókő, az élő falu / FB

Lesz kézműves vásár, a foglakozásokon pedig megismerkedhetünk többek között a hagyományos tojásfestés technikájával is. A Nógrád Táncegyüttessel táncot tanulhatunk, a Kétbodonyi Hagyományőrzőktől pedig elsajátíthatjuk a szilvásgombóc főzés titkát. Lesz locsolkodás, táncos zenés mulatozás. A Keleti Szél Zenekar koncertet és középkori táncházat tart, amelynek Méry Rebeka lesz a vendége. Fellép a Kerekes Band és a Parno Graszt is. A programokról bővebben itt tájékozódhatsz.

Április 7-én az Ófalu és a kézműves vásár szabadon és ingyenesen látogatható, a kiállítások belépői külön fizetendők, vagy Faluséta jeggyel látogathatók. Ez utóbbi jeggyel 8 helyszínt látogathatunk meg, köztük a falu fölött magasodó középkori várat, és az Ófalu múzeumainak legjavát. Mindezek mellett helyben készült finomságokat kóstolhatunk és apró ajándékkal a zsebünkben indulhatunk haza. A teljes árú jegy 3000 forint, a diák és a nyugdíjas 2000. A jegyárakról további információt ide kattintva találunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek