Reméljük jó idő lesz, mert a Skanzen nagy erőkkel készül a húsvétra

Ismét színes programkavalkáddal várja a látogatókat húsvétvasárnap és -hétfőn, április 9-én és 10-én a Skanzen. Tavaszváró mulatsággal, hímes tojással, hétfőn vödrös locsolkodással kelnek életre a régi falusi ünnepek.

Forrás: Skanzen Press

A Skanzen portáin a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a húsvéti népszokások egyaránt megjelennek, hiszen az egyházi ünnep mellett a tavaszvárásnak, tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak.

A húsvéti locsolkodás és a tavaszi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg. Kézműves vásár, gólyalábasok előadása színesíti a programokat. Mesét mond Dóra Áron és Csernik Szende, zenél a Manó Swing, Juhász Réka, Bognár Szilvi és zenekara. A kézműves foglalkozások középpontjában természetesen a hímes tojás áll majd. 

Ha kilátogatunk az eseményre, írókázhatunk, tojást berzselhetünk - majd a helyszínen kiderül, hogy ez mit jelent - és megcsodálhatjuk az aprólékos műgonddal készülő patkolt tojásokat is. Bemutatkozik a tojásírás élő hagyománya, megismerhetjük a gyergyói, gyimesi, háromszéki, kárpátaljai tojásdíszítési motívumokat.

A patkolt tojások készülését is megcsodálhatjukForrás: Skanzen Press

A rendezvényen készíthetünk a gyerekekkel közösen tojásdíszt só-liszt gyurmából, textilcsibét, szalmanyulat vagy húsvéti kosarat is. Lesz határkerülés, locsolóvers-költés, tojásgurítás, pecsétgyűjtő játék. De a szakrális programok sem maradnak el: a Skanzen felszentelt templomaiban húsvétvasárnap és hétfőn katolikus misét, református és unitárius istentiszteletet tartanak, a Négy templom, egy ünnep címmel vezetett tematikus túra pedig a Skanzen templomait járja körbe - olvasható a Skanzen sajtóközleményében.

Skanzen Tipp: Az ünnepet megelőző héten, április 6-8. között a nagyhét szokásaival, ízeivel, játékaival hangolódik a múzeum az ünnepre; ekkor is érdemes kilátogatni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek