Így fest a húsvét azokban országokban ahol nem ünneplik, de tudnak róla

A húsvét a kereszténység legnagyobb és legszentebb ünnepe, amikor Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon feltámadt. A világ 195, az Egyesült Nemzetek Szervezete által elismert országának többsége ünnepli a húsvétot, de 116 országban a húsvét hétfő nem számít munkaszüneti napnak. Ugyanakkor néhány nem keresztény országban is megemlékeznek róla.

Ahol a húsvét nem ünnep

A húsvét Írországban az 1916-os húsvéti felkelés során elhunyt férfiak és nők emléknapja. Egyiptomban pedig ugyanarra a napra esik a Sham El Nissem ősi ünnepe (szó szerint „a szellő illata"), vagyis a tavasz kezdetének ünnepe.

Néhány nemzet még a húsvét keddet is nemzeti ünnepként jegyzi, köztük Ciprus, Új-Zéland, és az ausztráliai Tasmania szigetállam, ahol egyes munkavállalók számára ez törvényes ünnep – írják az Old Harbour News oldalán.

Az arab országokban ilyenkor ünneplik a Ramadánt, amikor a muszlimok napkeltétől napnyugtáig böjtölnek és csak a kettő között étkezhetnek - illusztrációForrás: Shutterstock/Dotshock

Sok nemzet azonban még mindig nem ismeri el a húsvétot különleges napnak. Nem meglepő módon ezen országok többsége túlnyomórészt arab nemzet, ahol az iszlám az uralkodó vallás. Ezek a nemzetek nagyrészt a Közel-Keleten találhatók, amely a világ második legnagyobb vallási csoportjának epicentruma. 

A legfőbb országok, ahol a húsvétot nem ünneplik, vagy nem számít munkaszüneti napnak: Afganisztán, Algéria, Azerbajdzsán, Bahrein, Bhután, Kambodzsa, Irán, Japán, Kuvait, Laosz, Líbia, Maldív-szigetek, Mauritánia, Észak-Korea, Kína, Omán, Pakisztán, Szaúd-Arábia, Szomália, Tádzsikisztán, Thaiföld, Türkmenisztán, az Egyesült Arab Emírségek és az Amerikai Egyesült Államok, ami sokak számára meglepő.

Ismeretes, hogy áprilisban nem csak a kereszténység ünnepe van, hanem más vallásokban is vannak olyan fontos események, mint például a muszlimok Ramadánja. A legtöbb ázsiai és afrikai ország nem emlékezik meg a nagyhétről. Dél-Korea érdekes ebből a szempontból, mert ott például a karácsonyt ünneplik, de a nagyhetet soha nem ünnepelték a teljes lakosság szintjén.

Mi a helyzet Kínában és Amerikában? 

Egy másik, nagyrészt ateista országban, Kínában a húsvétot csak a keresztények tekintik különleges ünnepnek, de nem állami ünnepnek. Egyes források szerint kínai keresztények milliói ünneplik a húsvétot valamilyen módon, de a legtöbb ember egyáltalán nem hisz a feltámadásban, csak pusztán szórakozásból vette át a nyugati gyerekek szokásait, például a húsvéti tojásvadászatot. 

A tojáskeresés hagyományát átvették az ázsiaiakForrás: Shutterstock/Edward Chin

Az Egyesült Államokban a húsvét nem nemzeti ünnep, bár sok intézmény országszerte különleges ünnepként tartja nyilván. Észak-Karolina volt az utolsó amerikai állam, amely 1987-ig elismerte a húsvétot munkaszüneti napként. Ennek a világi irányzatnak a középpontjában a pénz áll. Például az amerikai tőzsde nagypénteken bezár, és húsvét hétfőn újranyit, míg az európai piacokon ennek ellenkezője történik.

Ezekben az országokban azonban még mindig találkozhatunk olyan keresztény kisebbségi csoportokkal, amelyek ünneplik a húsvétot, bár inkább csak csendben teszik ezt az otthonaikban.
(Címlapfotó: AFP/Yoshikazu Tsuno - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek