Spanyolországban már a húsvétra készülnek, félőseknek ott nincs helye

Már jó néhány éve történt, hogy egy Budapesten élő spanyol ismerősömet arról kérdeztem, hazautazik-e a közeledő húsvéti ünnepekre. Xavier, aki Murciából származik, közölte, hogy egyáltalán nem vágyik haza, mert egész gyerekkorában rettegett a húsvéti időszaktól. Csodálkozva néztem rá, de aztán elmesélte, hogy Spanyolország bizonyos részein kicsit másképp készülődnek a húsvétra, mint nálunk.

Az év legkülönlegesebb időszaka 

Nincsenek festett tojások, csokoládé nyuszik, locsolóversek, helyette van viszont a Semana Santa, vagyis a Szent Hét, amely az egyik legfontosabb esemény Spanyolországban, azon belül is leginkább Andalúziában, ahol minden város és falu ünnepel. Idén a Semana Santa e hét vasárnap április 2-án kezdődik, és kereken egy hétig tart.

A Semana Santa időszakában a nők fekete ruhát öltenekForrás: AFP/Cristina Quicler

Olyankor lenyűgöző vallási körmenetek haladnak végig az utcákon, bár a külföldi turistáknak furcsának tűnő szokások is megjelennek, olyannyira, hogy sokakat a hideg is kiráz tőlük. Aki viszont ezeken átlendül, egy csodálatos ünnep kellős közepébe csöppenhet.

Petárdák füstjével körülvéve kísérik a szent szobrokatForrás: NurPhoto via AFP/Álex Cámara/NurPhoto/Alex Camara

Sevilla, az ünnepségek központja

Andalúzia fővárosában, Sevillában a középkor óta tartják ezt a látványos egyhetes, húsvétot megelőző ünnepséget. A városban az ünnep vallásos jellege kerül előtérbe: 58 körmenet csaknem 5000 hagyományos kosztümbe öltözött résztvevője járja az utcákat. No, ez az amit egykori ismerősöm gyerekként elborzadva nézett: az évszázadok óta zajló hagyományoknak megfelelően ugyanis  mindenhol köpenyben, és arcukat elfedő, általában hegyes csuklyába öltözött alakok vonulnak az utcákon.

Egy kislány tárt karokkal siet egy csuklyás gyermek felvonuló felé - szerencsére ő nem félForrás: obertharding via AFP/Tim Graham/Tim Graham

A látvány valóban meghökkentő és nehezen leírható. A lepelbe öltözött férfiak, nők és gyerekek óriási embertömegek gyűrűjében vállukon tartva a Jézus passióját megjelenítő bábukat és ereklyéket, lassú jobbra-balra ingó mozgással haladnak a földig érő lepleikben, amelyeken csupán két parányi nyílás biztosítja a kilátást. A csuklyás vezeklők – sokszor lánccal a lábukon – bűnbánásról és a vezeklésről tanúskodnak. Ezek a felvonulások a beöltözöttek részvételével nem csak Sevillában, hanem az összes olyan városban és faluban zajlanak, ahol a Semana Santát tartják. Nézzétek, valóban eléggé borzongató látvány!

A körmeneteken általában a Szűzanya, Jézus Krisztus és egyéb szentek szobrait hordozzák körbe a testvériségek Sevillában. A menetek általában a testvériségek saját templomaiból indulnak, és mindegyikük más útvonalon vonul végig, de a Calle Campanát és a katedrálist mindegyik menet érinti.

Santanderben is így vonulnak az utcánForrás: NurPhoto via AFP/Joaquin Gomez Sastre/NurPhoto/Joaquin Gomez Sastre

Az erkélyeken állók a szobrok tiszteletére a saetasnak nevezett dalokat éneklik. A legnagyobb tiszteletnek örvendő szobrok, például a Jesús de Gran Poder, a La Macarena, a La Esperanza de Triana és az El Cristo de los Gitanos a nagypénteki körmeneteken vonulnak fel.

Óriási tömegek gyűlnek össze és kísérik a körmeneteket a városokban, falvakbanForrás: NurPhoto via AFP/Daniel Gonzalez Acuna

Sevillában az ünnepségek egyik központi helye a katedrális, amely a világ harmadik legnagyobb temploma. A katedrális belsejében számos páratlan művészeti kincset, köztük Murillo, Goya, Pedro de Campana és Luis de Vargas műveit őrzik.. 

Ez a fieszták ideje is

Ez a hét remek alkalom az összejövetelekre az egyébként is nagy társasági életet élő vallásos spanyoloknak. Dobszóló, fülsiketítő kiabálás, zaj, vidám ünneplés kíséri a körmeneteket.

KA vallás és az ünneplés keveredik egymással a Semana Santa hetébenForrás: AFP/Cristina Quicler

Tipp: Szinte minden város és falu bárjában vagy kávézójában ki van írva az összes felvonulási helyszín, időpont, hogy senki se maradjon le a Semana Santa leglátványosabb eseményeiről.

Forrás: youngadventuress.comvisit-andalucia.comwww.life.hu

 




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek