Nagyszüleink húsvéti szokásai elevenednek meg a Sóstói Múzeumfaluban

Hazánk egyik legnagyobb regionális szabadtéri múzeuma Nyíregyháza üdülőövezetében, Sóstógyógyfürdőn található, a belvárostól mindösszesen 10 perc autóútra. Itt a Sóstói Múzeumfalu 19. századi falusi környezetében rendezik meg azt a húsvéti programot, ami nagyszüleink ünnepi szokásait eleveníti meg. 

A Nyírség Táncegyüttes tagjai húsvéti népi szokásokat jelenítenek meg a Sóstói Múzeumfaluban; 2016-os felvételForrás: Balázs Attila

A szabadtéri múzeumfalu programjai visszarepítik a látogatókat a nagyszülők idejébe, élménnyé varázsolják a hagyományokat. A húsvéti készülődés már április 7-én (pénteken) elkezdődik, hagyományos tojásfestéssel és húsvéti ételek készítésével. Nagyszombaton megtudhatjuk miként terítették meg a református és a görögkatolikus ünnepi asztalokat. Lesz ételkóstolás (sárgatúró, kalács, pípiske) és pászkakészítés is.

A locsolkodás hagyományai is megelevenednekForrás: Balázs Attila

Húsvétvasárnap az olyan mindennapi programok mellet, mint a lovaskocsikázás, a falusi öltöztetés, és a fotószínház, külöböző táncos és énekes előadásokat láthatunk, hallhatunk majd. Hétfőn pedig tradicionális, falusi locsolkodással fokozódik a hangulat.

Az ünnepi terített asztal részleteit is megismerhetjükForrás: Balázs Attila

A locsolóudvart 10 órakor nyitják majd meg a vendégsereg előtt. A Sóstói Múzeumfaluba és a Falusi Húsvétra 1600 forint lesz a teljes árú belépő, 800 forint pedig a diák, és a nyugdíjas jegy - olvasható a skanzen hírlevelében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek