Szabad-e locsolni? Érdekes húsvéti babonák, amikre feltétlenül figyeljünk!

A húsvét a kereszténység legnagyobb és legszentebb ünnepe, amelyen Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük. Az ünnephez számtalan népi hagyomány, szokás és rituálé kapcsolódik, na meg persze a babonák. Tudtad, hogy az írott tojás varázserővel bír? És azt, hogy ha húsvétkor mókus keresztezi az utadat, akkor egész évben szerencsétlen leszel? Íme a legismertebb húsvéti babonák, melyekre nem árt odafigyelned!

Viselj új ruhát!

Új ruhát kell viselni húsvétkorForrás: Shutterstock/Robert Dumitru

Régóta hagyomány, hogy húsvét vasárnapján az emberek új ruhát viselnek. A babona szerint, aki húsvétkor új ruhát visel, az egész évben szerencsés lesz, pláne ha még egy zöld ágat is tűz a ruhájára. Az viszont kifejezetten rossz ómen, ha egy ruhadarabodat húsvétkor kifordítva veszed fel! 

Mi a helyzet a húsvéti tojással?

A húsvéti tojások erejeForrás: Shutterstock/Alesiakan

A hiedelem szerint húsvét napján azzal kell megosztanunk és elfogyasztanunk egy tojást, aki nagyon közel áll hozzánk. Így következő évben, ha távolabb kerülnénk egymástól, akkor is mindig vissza fogunk találni a másikhoz. Ezen kívül szerencsét hoz, ha húsvétkor lelt vadmadarak tojását eszed reggelire, az írott tojás pedig különleges varázserővel bír. 

Vonzd be a szerelmet! 

Úgy tartják, hogy aki szerelemre vágyik, az piros tojásokkal díszítse fel a barkaágait. Ezen kívül húsvét reggel, ahogy felkeltél, egyél meg egy almát, és közben folyamatosan mondogasd: "Ahogy Éva tudásszomjában megette, én is úgy vágyom sorsom ismeretére!" Evés után számold meg az alma magjait: ha páros, akkor igaz a szerelmed, ha páratlan, akkor nem. A fiatal házasok pedig húsvét reggel, napkeltekor járják körbe a házukat háromszor, így biztosítják a szerencsét maguknak. 

Ha a barka ágait piros tojással díszíted, azzal bevonzod a szerelmetForrás: Shutterstock/Gpointstudio

Az viszont kifejezetten rossz ómen, hogyha húsvét vasárnap jegyeznek el, mert nem fogsz megházasodni, ha pedig húsvét éjszaka egy hullócsillagot látsz, akkor el fogod veszíteni a szeretődet.

Ha az egészség és a gazdagság a cél...

A babona szerint, aki nem eszik húst húsvétkor, nem lesz lázas egész évben, a megszentelt barka pedig gyógyító hatással bír. Állítólag, ha egy szem barkát lenyelsz megvéd a gyomorbántalmaktól és a torokfájástól. Továbbá, aki húsvét első napján hideg vízben fürdik, friss és egészséges lesz egész évben. 

Húsvéti hideg vizes locsolkodásForrás: MTI/Balázs Attila

Egy furcsa babona szerint, aki gyorsan akarja törleszteni az adósságait, annak kacsát kell enni húsvét vacsorára, és aki bárányt lát vagy kap ajándékba húsvét reggelén, annak egész évben pokolian nagy szerencséje lesz. Aki sok tojást és bőséges gyümölcstermést szeretne, az adjon a tyúkoknak húsvéti kalács morzsát, a húsvéti sonka csontját pedig akassza fel a gyümölcsfára. 

Kerüld el a szerencsétlenséget!

Nem szabad mézet fogyasztani húsvét vasárnap és hétfőn, mert akkor egész évben szerencsétlen leszel. Arra is figyelj, hogy húsvétkor ne keresztezze mókus az utadat, és ügyelj arra, hogy ne ess el semmiben! 

Vigyázz, hogy húsvétkor ne keresztezze mókus az utadat!Forrás: Shutterstock/Margaret M Stewart

Húsvétkor nem szabad állatokkal foglalkozni, és ruhát se moss, aki ugyanis az ellenkezőjét cselekszi, az egész évben szerencsétlen lesz. Húsvét reggel véletlenül se söpörj, mert azzal kisepred a szerencsédet, de a dunyhádat se aznap rázd ki, mert utolér a balszerencse.

(Forrás: life.hu, noiportal.hu, sokszinuvidek.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek