Medvetámadásban halt meg egy túrázó

Egy fiatal nő kedden medvetámadás áldozata lett a romániai Bucses-hegységben. A támadást a túrázó férfi társa jelentette, aki megúszta a találkozást. A medve a Jepii Mici magashegyi túraútvonalon támadt a nőre, akit bevonszolt a bokrok közé.

Az utóbbi időben egyre több a medvetámadás - illusztráció.Forrás: Shutterstock/Michal Ninger

Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a medvetámadást egy férfi jelentette a 112-es segélyhívón, akit meg is találtak a helyszínre siető csendőrök a - Busteni városától a 2000 méteres magasságban található Caraiman menedékházhoz vezető - Jepii Mici magashegyi túraútvonalon. A férfi elmondta, hogy a medve a vele együtt túrázó nőre támadt és elvonszolta egy olyan helyre, ahol nem láthatta, mi történik vele. A medvetámadást bejelentő turistát a hegyi csendőrök lekísérték Busteni üdülőtelepre.

Kedd délután egy másik bejelentés nyomán a katasztrófavédelem arra figyelmeztette a térségben tartózkodókat a mobiltelefonokra küldött RO-ALERT-üzenetben, hogy medvét láttak az említett túraútvonalon található Caraiman-vízesés környékén.

Nem sokkal később a Prahova megyei hegyimentők közölték, hogy - miután kötélen beereszkedtek a völgybe - holtan találták az eltűnt turistát, de a holttest lehozását nemcsak a nehéz terep nehezíti, hanem az is, hogy a medve még mindig a környéken ólálkodik, 10-15 méterre a hegyimentőktől – írja az MTI.

Romániában a környezetvédelmi tárca tavaly májusban egy felmérés alapján 7500 és 8100 közöttire becsülte a vadon élő barnamedvék számát. A minisztérium éléről 2023-ban távozó Tánczos Barna RMDSZ-politikus akkor azt közölte, hogy a nagyvadak nemcsak tetemes anyagi károkat okoztak, hanem az elmúlt 5-6 évben több mint 150 esetben támadtak emberre, és emiatt 14 haláleset is történt.

Európa-szerte megszaporodtak a medvetámadások az állatok számának növekedése és az életterük szűkülése miatt. Márciusban írtunk róla, hogy Szlovákiában, az Alacsony Tátrában egy fehérorosz túrázó nőt ölt meg egy medve, pár napja egy marosvásárhelyi állatkertbe tört be és tépett szét állatokat egy példány, a szlovákiai Lipótszentmiklóson 5 embert sebesített meg egy városba tévedt medve, tavaly északkelet-Olaszországban pedig egy kocogó életét oltotta ki egy barnamedve.

 

Ezek is érdekelhetnek