Japánban potenciálisan halálos húsevő baktériumfertőzés szedi az áldozatait

A hivatalos adatok szerint egy veszélyes és rendkívül halálos baktériumfertőzés esetei rekordot döntöttek Japánban, a szakértők azonban egyelőre nem tudják pontosan meghatározni az emelkedés okát.

Tokióban áll a híres Hachiko-szobor, ami a Covid idején szintén maszkot kapott - illusztrációForrás: Shutterstock/Morumotto

Június 2-ig a japán egészségügyi minisztérium 977 esetet regisztrált a sztreptococcus toxikus sokk szindrómában (STSS), amelynek halálozási aránya akár 30% is lehet. Január és március között – a legutóbbi rendelkezésre álló adatok szerint – mintegy 77 ember halt bele a fertőzésbe.

A Japánban jelenleg is tartó járvány máris meghaladta a tavalyi rekordot, amely 941 előzetes fertőzést jelentett – ez a legmagasabb érték a statisztikák 1999-es kezdete óta. A japán Nemzeti Fertőző Betegségek Intézete tavaly 97 STSS okozta halálesetet jelentett.

Az STSS egy ritka, de súlyos bakteriális fertőzés, amely akkor alakulhat ki, ha a baktériumok a mély szövetekbe és a véráramba terjednek. A betegek kezdetben láztól, izomfájdalomtól és hányástól szenvednek, de a tünetek gyorsan életveszélyessé válhatnak alacsony vérnyomással, duzzanattal és többszervi elégtelenséggel, mivel a szervezet sokkos állapotba kerül.

Az STSS még kezelés mellett is halálos lehet. Tíz STSS-ben szenvedő emberből akár három is belehal a fertőzésbe" – áll az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) közleményében.

 A legtöbb STSS-esetet az A csoportú streptococcus (GAS) baktérium okozza, amely főként gyermekeknél okoz láz- és torokfertőzést. Ritka esetben a streptococcus A invazívvá válhat, amikor a baktérium olyan toxint termel, amely lehetővé teszi számára, hogy bejusson a véráramba, és súlyos betegségeket, például toxikus sokkot okoz – írja a cnn.com.

A Strep A "húsevő" nekrotizáló fasciitist is okozhat, amely végtagok elvesztéséhez vezethet. A CDC szerint azonban a legtöbb betegnek, aki megbetegszik, más egészségügyi tényezői is vannak, amelyek csökkenthetik a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, például rák vagy cukorbetegség.

A szakértők azonban nem tudják, hogy az STSS-t elkapó emberek közel felénél hogyan került a baktérium a szervezetbe" – írta honlapján a CDC.

"Az immunitást erősíthetjük, ha folyamatosan ki vagyunk téve a baktériumoknak. Ez a mechanizmus azonban hiányzott a koronavírus-járvány idején.Tehát most több ember fogékony a fertőzésre, és ez lehet az egyik oka az esetek számának hirtelen emelkedésének" – mutatott rá a szakértő.

Ezek is érdekelhetnek