Súlyos földrengés volt a világ egyik legbékésebb országában

Legkevesebb 132 halálos áldozata van már a péntek esti nepáli földrengésnek, a sérültek száma pedig több száz is lehet, de sokan lehetnek még a romok alatt - közölték tisztségviselők. A kezdetben 6,4-es erősségűnek mért rengés helyi idő szerint nem sokkal péntek éjfél előtt történt a himalájai ország nyugati részén, Karnali tartomány Dzsadzsarkot körzetében, a fővárostól, Katmandutól mintegy ötszáz kilométerre. A rengés erősségét később 5,6-5,7-esnek mérték nyugati földtani intézetek.

Megrongálódott házak hevernek romokban a Pipaldanda falubanForrás: AFP/Balkumar Sharma

A katasztrófa a szomszédos Rukum körzetben is halálos áldozatokkal járt és jelentős kárt okozott. A főleg elszórt falvakból álló Dzsadzsarkotnak körülbelül 190 ezer lakosa van.

A földmozgás sok házat romba döntött, de hatására az épületek még a hatszáz kilométerre lévő indiai Újdelhiben is megremegtek.

Sok ház lakója a szabad ég alatt töltötte az éjszakát, mert megrepedt a ház fala, illetve voltak kisebb utórengések is. A mentők és a hadsereg minden lehetséges eszközzel próbálja menteni azt, ami menthető, kutatnak a túlélők után a romok alatt.

Túlélőket látnak el a Jajarkot körzeti kórház egyik folyosójánForrás: AFP/Balkumar Sharma

A nepáli hatóságok szerint félő, hogy jóval több lesz a halottak végső száma, mert sokan lehetnek a romok alatt, illetve az epicentrum közelében lévő településekkel megszakadt kommunikáció, de vannak olyan falvak, ahova nem lehet eljutni sem, mert földcsuszamlások elzárták az oda vezető utakat.
2015 óta nem járt ilyen sok áldozattal földrengés Nepálban, akkor kilencezren vesztették életüket, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek