Senki nem élte túl a nepáli légikatasztrófát, és a landolást segítő rendszer sem működött

A pokharai reptéren, ahol múlt vasárnap pár másodpercre volt a landolástól a szerencsétlenül járt utasszállító repülőgép, előreláthatólag még február végéig nem lesz üzembe helyezve az az ILS rendszer, ami elősegítené a biztonságos landolást.

A képen a légitársaság egy másik gépe, a BAE Jetstream 41 láthatóForrás: Picasa / calflier001/CC-BY-SA-2.0

A rendszer feladata az, hogy rádiókapcsolatot teremtsen a repülőgép és a földfelszíni jeladók között, kijelölje a pilóták számára a repülési irányt, végül pedig a fel- és leszállópálya középvonalához navigálja a gépet. A nagyobb, forgalmasabb reptereken alapvető berendezésnek számít, a nepáli szerencsétlenség helyszínen azonban a műszeres leszállító rendszer a reptér január elsejei átadásakor még nem működött.

A megkérdezett pilóták egyetértenek abban, hogy Nepálban gyakran különösen nehéz feladat a landolás, már a kedvezőtlen domborzat és a szélsőséges időjárás miatt is, de múlt vasánap, a baleset idején kedvezőek voltak az időjárási viszonyok. Egy tapasztalt indiai pilóta, Amit Szing az AP hírügynökségnek elmondta: az ILS hiánya nagyban hozzájárulhatott a tragédiához. Szing szerint a repülőgép utolsó pár másodpercét rögzítő videófelvételeken látható, hogy a gép valamilyen műszaki problémával is küszködött. A baleset pontos okát azonban továbbra is vizsgálják - írták a Newsdirectory3.com oldalon.

A Yeti Airways ATR 72-es típusú gépét múlt vasárnap érte a katasztrófa. Már csak másodpercekre volt a földet éréstől, amikor egy szurdokba zuhant. A fővárosból, Katmanduból Pokharába tartó járaton 72 ember tartózkodott, a balesetet senki sem élte túl.

A repülési adatokat és a pilótafülke hangfelvételét tartalmazó feketedobozt január 17-én találták meg a roncsok között. A katmandui francia nagykövetség közölte, hogy a nepáli hatóságok mellett a repülőgép-baleseteket vizsgáló francia hatóság is részt vesz a munkában, a feketedoboz tartalmát így több helyszínen is megvizsgálják.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek