Tizenketten estek a Dunába Visegrádnál, amikor három kenu felborult a viharos szélben

Mintaszerű mentés zajlott, miután a viharos szélben három kenu felborult, és tizenketten vízbe estek    Visegrádnál. A kiérkező vízirendőrök és egy civil személy segített a bajbajutottakon. Martikán István és Soltész Balázs törzszászlósok, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (DVRK) munkatársai érkeztek először a helyszínre, és kezdték meg a mentést – írja a police.hu.

Nem volt könnyű dolga  a vízirendőrségnek - illusztrációForrás: Szabó Gabriella/police.hu

"Valamikor 15 óra körül kaptuk a riasztást, hogy kenusok borultak a vízbe. Késlekedés nélkül, azonnal indultunk, és 1-2 percen belül a helyszínre érkeztünk" – mesélte Soltész Balázs. "Már messziről láttuk, hogy három felborult kenuba kapaszkodnak emberek. Szerencsére mindenkin volt mentőmellény. Az időjárás nem kedvezett a mentésnek, a hatalmas hullámok és a szél is dobálta a hajót. Martikán István hajóvezetőnek nem volt egyszerű feladat az emberek között navigálnia a járművet. A bajbajutottak 16 és 60 év közöttiek voltak, a fiatalokat és az idősebbeket előreengedték. Őket mentettük ki a vízből először. Senki sem tolakodott, türelmesen megvárták, amíg egyesével kihúzzuk őket a vízből. Ilyenkor fontos, hogy mi is megőrizzük a nyugalmunkat, és ne kapkodjunk" – fűzte hozzá.

Senki sem szorult orvosi ellátásra, ami köszönhető annak is, hogy a kenusok betartották a biztonságos hajózásra vonatkozó szabályokat, és megtették az óvintézkedést.

"A hajózási szabályzatban van, hogy a vízben közlekedő járműveket – legyen az hajó vagy csónak, kajak – úgy kell kialakítani, hogy felúszóképesek legyenek" – magyarázta Lakatos Adrienn főhadnagy, a DVRK nagymarosi őrsparancsnoka. "Azaz ha felborulnak, akkor is a víz tetején maradjanak. Ebbe bele tudnak kapaszkodni, ami már egy biztonsági fokozat. Mentőmellény az úszni nem tudóknak és a 14 év alattiaknak kötelező. Ennél az esetnél a túravezető az időjárás miatt határozott úgy, hogy mindenki vegye fel a mentőmellényt, ami nagyon jó döntés volt. A mellény életet menthet".

A kimentett kenusokat a rendőrök a partra szállították, és a biztonságba helyezésükről is gondoskodtak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek