Indiában közel százan meghaltak a hőhullám miatt, az USA-ban hűsölőközpontokat nyitottak

Megérkezett az idei nyár első hőhulláma és sajnos áldozatokat is szedett. Legkevesebb 96 ember halt meg India két legnépesebb államában az elmúlt napokban - közölték a hatóságok.

Balliában, valamint Uttar Prades középső és keleti részén szokatlanul nagy a hőség. Balliában vasárnap 43 Celsius-fokos csúcshőmérsékletet mértek, a szokásosnál öt fokkal magasabbat. A relatív páratartalom 25 százalékos, ami tovább növeli a hőérzetet. Patnában vasárnap 44,7 fok volt a csúcshőmérséklet.

Egy fiú egy vízesés alatt hűti le magát a forró nyári napon ÚjdelhibenForrás: NurPhoto via AFP/Kabir Jhangiani/NurPhoto/Kabir Jhangiani

A haláleseteket az észak-indiai Uttar Prades és a keleti Bihár államokból jelentették, a hatóságok figyelmeztették a hatvan év feletti és a különböző betegségekben szenvedő lakosokat, hogy napközben ne menjenek az utcára.

S.K. Jadav balliai tisztiorvos elmondta, hogy az elmúlt három napban mintegy 300 pacienst szállítottak a járási kórházba a hőség miatt rosszabbodott egészségi állapotuk miatt. 

Az elmúlt évtizedben azonban egyre magasabb lett a hőmérséklet. A hőhullámok idején az országban rendszerint súlyos vízhiány lép fel, az 1,4 milliárd lakos közül tízmilliók nem jutnak vízhez.
diai pénzügyi fővárosában, Mumbaiban, több államban egy hétre bezárták az iskolákat.

Az első idei komoly hőhullám érte el az USA déli államait is 

Számos városában hűsölőközpontokat nyitottak a hétvégén érkezett hőhullám miatt szombaton, miután előzőleg tornádók pusztítottak a térségben.

Tábla jelzi a hűsölőközpontokat az USA hőség sújtotta területein - illusztrációForrás: AFP/Michael Hanson

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat (National Weather Service) a hőség miatt figyelmeztetést adott ki Texas, Louisiana és Florida államok egyes részeire. A hivatalos előrejelzés szerint Texas állam partvidéki részén a nagy páratartalom miatt a hőérzet eléri a 46 Celsius fokot, míg Brownsville és Corpus Christi városokban megközelíti az 50 fokot. A levegő mért hőmérséklete ugyanakkor ennél jóval alacsonyabb, 35 fok körül alakul, Dallasra 34 fokot jeleztek előre, miközben páratartalom miatt a hőérzetet 40,5 fok – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek