Huszonkét klimatizált utcával védekezik Bécs a hőség ellen

Az osztrák főváros sem mentes a hősziget-jelenségtől, ami különösen forróvá teszi az utcákat nyáron. Bécs egyike a klímaválság által leginkább érintett városoknak Európában. Éppen ezért Bécs tizennyolc ideiglenes és négy állandó "klimatizált utcát" hoz létre a városi hűsöléshez.

Az egyik klimatizált utca BécsbenForrás: © PID/Christian Fürthner

Hogy az ott lakók a nagy melegben le tudják hűteni magukat, június 12. és szeptember 20. között a városvezetés ideiglenesen tizennyolc klimatizált utcát hoz létre. Ilyen jellegű fejlesztés négy utcában már korábban állandósult a negyedik, tizennegyedik, tizenötödik és huszonegyedik kerületben. A klimatizált területek olyan utcák, utak, vagy terek, ahol sok a növény, az árnyék, ivókutak kerültek kialakításra, világosabb az aszfalt. Mindez azt szolgálja, hogy a bécsiek, különös tekintettel az idősekre és gyerekekre, a forró nyári napokon is ki tudjanak menni a szabadba hűsölni, vagy játszani. A még kellemesebb időtöltést sokféle ülőalkalmatosság és párakapuk is szolgálják. Ezeken a helyeken nincs autóforgalom, tilos a várakozás és a parkolás is.

Az új hűsölő utcákat a főváros hőségtérképe alapján alakítják majd ki, vagyis ahol a legnagyobb melegre lehet számítani, illetve ahol a legtöbb kisgyermek és időskorú lakik.

Az ott tartózkodók maradéktalan kikapcsolódását számos rendezvény is szolgálja. Minden utcában két megbízott személy áll a környékbeliek rendelkezésére, akikhez kérdésekkel vagy kérésekkel lehet fordulni. A kezdeményezés tavaly indult, és a sikerét mutatja, hogy a megkérdezettek 92 százaléka a folytatás mellett tette le a voksát. A klimatizált utcákban akár öt fokkal is sikerült csökkenteni a környezeti hőmérsékletet – tudtuk meg Bécs Város Külképviseleti Irodájának sajtóközleményéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek