A Titanic, ahogy még sosem láttuk

Elkészült az első teljes méretű digitális szkennelés, letapogatás az Atlanti-óceán fenekén, 3800 méter mélyen fekvő Titanicról. A szinte tű pontos képeket mélytengeri térképezéssel (deep-sea mapping) készítették. A technika egyedülálló 3D-s látványt biztosít, ami azt jelenti, hogy teljes egészében láthatjuk a Titanicot, úgy, minta leengedték volna körülötte a vizet.

Forrás: ©Magellan Ltd / ©Atlantic Productions

A feltérképezést végző specialisták azt remélik, hogy az új, pontosabb képek pontosabb választ adhatnak arra mi is történt a hajóval 1912-ben. Azon a borzalmas estén, amikor a hajó az első útján jéghegynek ütközött, több mint 1500 ember vesztette életét. A Titanic, korának legjobb hajója Southamptonból New Yorkba tartott.

A Titanic roncsait többször is megvizsgálták már, mióta 1985-ben megtalálták a tengerfenéken. De a hajótest olyan hatalmas, hogy a mélység homályában a kamerák csak a részleteit tudják fotózni, soha nem az egészet.

Forrás: ©Magellan Ltd / Atlantic Productions

Az új szkennelési technika azonban teljes egészében rögzíteni tudja a roncsot, teljes képet mutatva a kettétört hajótestről. A Titanic ugyanis két részre törve hever az óceán fenekén, az orr és a tat között körülbelül 800 méter távolság van, és hatalmas törmelékmező veszi körül a roncsot.

Forrás: ©Magellan Ltd / Atlantic Productions

A mélytengeri szkennelést 2022 nyarán a Magellan Ltd, egy mélytengeri térképészeti cég végezte el, valamint az Atlantic Productions, ami dokumentumfilmet készít a projektről - olvasható a BBC.com oldalán.

Forrás: ©Magellan Ltd / Atlantic Productions

A tengeralattjárók, amelyeket egy speciális hajó fedélzetén lévő csapat irányított, több mint 200 órát töltöttek a roncs hosszának és szélességének felmérésével. Ez idő alatt több mint 700 000 képet készítettek minden szögből, így végül pontos 3D-s rekonstrukció jött létre. A Magellan Ltd és az Atlantic Productions által készített képek magukért beszélnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek