Ezrek fordultak orvoshoz szmog miatt a magyarok egyik kedvenc nyaralóhelyén

Ezrek szorultak orvosi kezelésre Thaiföld északi részén az erős szmog miatt, a mérgező füstköd a turisták körében népszerű Csiangraj és Csiangmaj tartományt is érintette - számolt be kórházi közlések alapján a Thai PBS World tévécsatorna az esetről. Egy repülőből Thaiföld felett készült friss felvételen alig lehet látni valamit is a tájból.

A március 19. és 26. közötti héten több mint 3400-an kerültek kórházba Csiangraj tartományban légzési nehézség és torokfájás miatt. A tartomány Thaiföld, Laosz és Mianmar határvidékén található.

Mae Szaj körzetben olyan sűrű a szmog, hogy csak közvetlen közelről látni az épületeket.

Civil szervezetek és üzleti csoportok felszólították a tartományi kormányzót, hogy nyilvánítsa katasztrófaövezetté a térséget. A vezető elutasította a kezdeményezést.

A durva légszennyezés oka az égetéses irtás, amely Thaiföldön, de a szomszédos Mianmarban, Kambodzsában és Laoszban is bevett gyakorlata a földek gazdálkodásra való előkészítésének.

A száraz időszak végén a gazdák felégetik földjeiket, hogy megszabaduljanak a bozóttól és a gyomoktól, ezért január és március között gyakran magas a szálló por aránya a levegőben.

Egy idei felvétel Bangkokból, melyen a sokemeletes épületek szmogba burkolóznak napfelkeltekor - illusztrációForrás: AFP/Jack Taylor

A Bangkok Post című napilap egy szakértőre hivatkozva azt írta: az ország északi részén jelenleg szélcsend van, így a szmog megül a térségben. A helyzet még a következő héten is súlyos lehet.
Thaiföldön március elején is nagy volt a légszennyezettség, amely akkor a fővárost, Bangkokot is érintette - írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek