Egy folyóban támadt rá fiatal áldozatára egy cápa Ausztráliában

Sajnálatos módon az elmúlt hétvégén halálos áldozattal járó cápatámadás történt Ausztráliában. Egy 16 éves lány szörfözött egy folyóban Perthben, amikor egy cápa rátámadt és megölte – olvasható a CNN oldalán.

A cápák ritkán úsznak fel ilyen hosszan a folyón- a kép illusztrációForrás: alondav/Pixabay

A lány a barátaival ment a Swan-folyóhoz mikor szörfözés közben meglátott egy csapat delfint. Beugrott a vízbe, hogy együtt úszkáljon a játékos állatokkal, amikor hirtelen megjelent egy bikacápa. A cápa megtámadta és súlyos harapásokat ejtett a lányon, akit a helyszínre érkező rendőrök húztak ki a partra. Hiába próbálták megmenteni az életét, a lány olyan súlyosan megsebesült, hogy belehalt a sérüléseibe a helyszínen. A hatósági vizsgálat jelenleg is folyik.

Szakértők szerint szokatlan, hogy egy cápa ilyen messzire felússzon a folyón.

Legutóbb 2021-ben egy bikacápa sebesített meg súlyosan egy 50 év körüli férfit a Swan-folyóban, halálos kimenetelű cápatámadás pedig utoljára 60 éve, 1923-ban történt ott.

A cápatámadás a Swan-folyó torkolatánál történtForrás:AFP/Lynn Gail

"A Swan-folyó torkolatvidéke jó élőhely a bikacápák számára, ezért lehet, hogy az emberek az utóbbi időben gyakrabban találkoznak velük" – mondta Andrew Chin, a James Cook Egyetem tudományos főmunkatársa. „A bikacápák nagyon gyorsak és agresszívak tudnak lenni, de azt is fontos megjegyezni, hogy ilyen balesetek nagyon-nagyon ritkán fordulnak elő. Mindenkinek követnie kell a helyi hatóságok biztonsági tanácsait és egyénileg is fel kell készülni arra az esetre, ha a legrosszabb történne" – tette hozzá.

Ugyanakkor az egész világon csökkent a nem ember provokálta cápatámadások száma 2022-ben. A Floridai Egyetem által vezetett adatbázis alapján tavaly 57 kiprovokálatlan cápaharapás történt, ez az elmúlt évtized legalacsonyabb száma, ugyanannyi, mint a 2020-ban. Öt támadás végződött halálozással, ami néggyel kevesebb, mint 2021-ben, és öttel kevesebb, mint egy évvel korábban. A balesetek többsége, 41 támadás az Egyesült Államokban történt, köztük 16 Florida partjainál. Ausztrália a második a sorban, ott kilenc esetben támadt cápa emberre tavaly, írja friss hírként az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek