Lisszabon víz alá került, kaotikus állapotok uralkodnak

Heves esőzések újabb áradásokat okoztak Portugália központi részén, különösen Lisszabon térségében, ahol az utak egy része víz alá került. Carlos Moedas, a portugál főváros polgármestere részben kaotikus állapotokról számolt be a LUSA helyi hírügynökségnek nyilatkozva. A fővárosban már a múlt héten is voltak halálos áldozattal járó áradások. A portugál hatóságok a hadsereget is mozgósították.

Ez nem egy csatorna, hanem egy utca lenneForrás: AFP/Filipe Amorim

"Soha korábban nem tapasztaltunk ilyet gyors egymásutánban" – tette hozzá a polgármester.
A fővárosba vezető utak többsége járhatatlanná vált, a metró szintén csak szakaszosan jár az elárasztott alagutak miatt. A hatóságok felszólították az embereket, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon. Moedas hangsúlyozta, hogy az újabb árvíz eddig nem követelt halálos áldozatot, de voltak emberek, akiket ki kellett menteni az otthonaikból.

Egy autó áll reménytelenül elakadva a hatalmas víztömegbenForrás: AFP/Carlos Costa

A viharos idő a szomszédos Spanyolország felé vonult tovább, ahol Andalúziában víz alá kerültek az utak. A heves esőzések több hónapnyi aszályt követnek az Ibériai-félszigeten, ahol az idei nyár volt a legmelegebb a meteorológiai feljegyzések kezdete óta. Moedas felhívta a figyelmet, hogy az ilyen szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbá válnak a klímaváltozás következtében, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek