Videó: 5,3-as erősségű földrengés volt a szomszédunkban

Földrengés rázta meg csütörtök reggel Románia délkeleti részét, amely a romániai Országos Földtani Intézet (INFP) szerint 5,3-as erősségű volt. A rengés Bukaresttől 126 kilométerre északra, Brassótól 76 kilométerre keletre, Vrancea megyei Plostina település közelében, 147 kilométeres mélységben történt helyi idő szerint 6 óra 50 perckor történt, közölte a honlapján az INFP. Íme, egy friss felvétel!

A földmozgás Bukarestben és az ország délkeleti részén mindenütt érezhető volt, az országos katasztrófavédelmi felügyelőség szerint azonban a 112-es segélyhívón nem érkezett áldozatokról vagy anyagi károkról szóló bejelentés. Az INFP igazgatója, Constantin Ionescu a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: ez volt az utóbbi két év legerősebb földmozgása Romániában, és normálisnak számít az úgynevezett Vrancea szeizmikus térségben. 

A román hatóságok szerint szeizmológiai szempontból Bukarest számít Európa legveszélyeztetettebb fővárosának.

Bukarest óvárosa - illusztrációForrás: Giampaolo Nitti / Shutterstock.com

A történelmi feljegyzésekre alapozva a szeizmológusok azt valószínűsítik, hogy Bukarest térségét évszázadonként legalább kétszer rázza meg nagy erejű földmozgás. A legutóbbi, 1977-es 7,2-es erősségű földrengésben több mint 1400-an haltak meg, és több mint 11 ezer ember megsérült, írja az MTI.

Ezek is érdekelhetnek