Egy elavult jogszabály miatt télen nem takaríthatják Bukarest utcáit

Egy ma is érvényben lévő, csaknem fél évszázada kiadott irányelv miatt nem tudja takarítani télen a bukaresti utcákat az Urban SA köztisztasági vállalat. A kommunista Románia 1973-ban kiadott, a "települések köztisztasági műveleteit szabályozó egységes köztársasági irányelve" szerint az utcákat márciustól október végéig kell seperni, a téli hónapokban pedig a havat kell eltakarítani. 

Az enyhe tél miatt száll a por a levegőbenForrás: Mihai Surdu/Pixabay

Az Urban SA így november elsején abbahagyta az utcaseprést, a munkagépekre hóekét és sószórókat szerelt, és várja a havat. Csakhogy az idei különösen enyhe télen szinte egyáltalán nem hullott csapadék Bukarestben, a hőmérséklet pedig gyakran a 10 Celsius-fokot is meghaladta– írta csütörtökön a G4Media hírportál.

Senki sem nézi, hogy kint 10 fok van, süt a nap és száll a por, a levegő pedig belélegezhetetlen. Nincs hó, ami felfogja a koszt, mi meg három hónapja nem takaríthatjuk az utcákat" –magyarázta Dan Ceausescu, az Urban SA marketingigazgatója.

A légszennyezés az egészségügyi határérték többszörösére rúg a román fővárosban, a por az utcákon marad, jelentős részét pedig a járműforgalom a levegőbe emeli, és a járókelők belélegzik. A megengedett határértéknél hétszer nagyobb légszennyezést mértek a román fővárosban, és a hatósági mérőműszerek is gyakran a határérték több mint 200 százalékos meghaladását jelzik a levegőben lévő porszemcsék esetében – írja az MTI.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek