Három napja lángokban áll a Kilimandzsáró, heroikus küzdelmet folytatnak a tűzoltók

Tanzániában továbbra is komoly erőfeszítéseket tesznek Afrika legmagasabb hegycsúcsának, a Kilimandzsárónak a lejtőjén keletkezett tűz eloltására. A tanzániai nemzeti parkok igazgatóságának (TANAPA) tagjai és a helyiek már vasárnap óta próbálják megfékezni a lángokat. Erőfeszítéseiket hátráltatja a tengerszint feletti magasság, az erős szél, és a száraz időjárás, amelyek miatt a tűz gyorsan tovább terjedt.

Háttérben a hegymászók egyik kedvenc célpontja,a KilimandzsáróForrás: Charles Asik/Wikipedia

A tűz okára még nem derült fény, de arra gyanakszanak, hogy a lángok egy turisták számára rakott tűzből keletkezhetett. A TANAPA szóvivője, Pascal Shelutete, egy helyi újságnak elmondta: "Úgy tűnik, hogy a tűz, amelyet az ételek elkészítéséhez gyújtottak, belobbantotta a környék száraz növényzetét, ami gyorsan elterjedt." Shelutete úr elmondta, hogy a tűz Whona térségében, a hegymászók pihenőhelyén lobbant fel először.

Eközben a State Aviation helikoptertársaság is felajánlotta a helikopterét, hogy segítsen felmérni a károkat. Az előrejelzések szerint a tűz soha nem látott hatással lehet a növény- és állatvilágra.
A park hatósága közleményében kijelentette, hogy "minden lépést megtett annak biztosítására, hogy a tűz ne befolyásolja a turisták, a felszereléseik, a hordozók és a vezetők életét". Az 5895 m magas Kilimandzsáró Tanzánia jelképe, egyben népszerű turisztikai célpont, amit évente több tízezer ember mászik meg – írja a BBC.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek