Egy hegymászó döbbenten látta, hogy eltűnt a Kilimandzsáró jégsapkájának egy része

  A múlt héten beszámoltunk arról, hogy Afrika legmagasabb hegycsúcsának, a Kilimandzsárónak a lejtőjén napokig próbálták megfékezni a lángokat, ami valószínűleg egy főzéshez rakott tűz miatt terjedt szét. Ugyanakkor egy még komolyabb környezeti katasztrófa is jelen van ott, ami már évek óta pusztításokat végez a hegyen. Will Gadd, jégmászó állítása szerint a klímaválság miatt nagy darabok hiányoznak a hegy jégsapkájából.

  Elképesztően szomorú képet fest a jégmászó, aki idén megmászta a Kilimandzáró csúcsát - illusztrációForrás: Zeljko Mihic/Pixabay

  Will Gadd szemtanúja lett annak a pusztításnak, amelyet a klímaválság okozott. A jégmászó egész életében merész expedíciókat hajtotta végre a föld leghidegebb helyein. Sajnos egyre inkább azt látja, hogy "irodája" elolvad és a felismerhetetlenségig megváltozik. Idén Gadd megmászta a Kilimandzsáró olvadó jégsapkáját, valószínűleg utoljára.

  A jég egy része, amelyen alig hat éve, 2014-ben másztam utoljára, eltűnt" – jelentette ki.

  "Ez határozottan egy egészen másik hegy. Kicsit olyan volt, mintha egy érzelmi hullámvasútra szálltunk volna fel: alig vártuk, hogy odaérjünk és meglássuk a jeget, amelyet meg akartunk mászni, majd azt láttuk, hogy nagy darabjai hiányoznak."

  Az Egyesült Nemzetek Gaddot Hegyi Hősnek nevezte a munkájáért, amelynek célja annak vizsgálata, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással van a világ hegyeire, de a hegymászót mindenekelőtt az aggasztja, hogy az ilyen változások hogyan befolyásolják a helyi emberek életét – írja CNN.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek