Ezért telepítettek szélessávú internetet a Kilimandzsáróra

Képzeld el a jelenetet: Megmásztad Afrika legmagasabb és a világ negyedik legmagasabb hegyét, a Kilimandzsárót, és ezt a pillanatot azonnal meg akarod osztani a közösségi médiában, de akkor hirtelen elmegy a szolgáltatást. Vagy soha nem is volt? Micsoda rémálom!

Ilyen magasságokban már nincs hálózat és internet hozzáférésForrás: Shutterstock/Alex from the Rock

Szerencsére van egy jó hírünk. A múlt héttől kezdve a Kilimandzsáró-hegy lejtőin már nagy sebességű internet is elérhető. A tanzániai kormány 3720 méteres magasságban szélessávú hálózatot telepített, amely biztosítja, hogy a hegymászók a hegyre való útjuk nagy részében internet-hozzáféréssel rendelkezzenek – olvasható a Time Out oldalán.

A hálózat célja azonban nem csak az, hogy dokumentálhassuk Facebookon, Twitteren, Instagramon, TikTokon vagy bármi máson, hogy ott jártunk, ahol, hanem segít az embereknek a gyorsabb navigálásban és egyszerűbb hozzáférést biztosít a segélyszolgálatokhoz.

 

Nem a Kilimandzsáró az első megamagas hegy, amely hálózati hozzáférést kapott. A Mount Everest például 2020 óta rendelkezik 5G internet-lefedettséggel.

A hegy legmagasabb pontján is nemsokára lesz internetForrás: robertharding via AFP/Christian Kober/Christian Kober

Mielőtt azonban bárki nekivágna, hogy élőben közvetítse a világ egyik legnagyobb hegyének megmászását, az figyeljen arra, hogy Kilimandzsáró nagy sebességű internetes lefedettsége folyamatban van. A hálózat jelenleg nem fedi le a teljes 5895 méteres hegy magasságát, bár a tanzániai kormány azt mondta, hogy az év végére már ott is elérhető lesz. 

Címlapkép forrása: AFP/Laura Grier/Laura Grier

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek