Profi hegymászó házaspár vesztette életét a szlovákiai Magas-Tátrában

2022. szeptember 21-én egy lengyel hegyi vezető értesítette a Hegyi Mentőszolgálatot (HZS) arról, hogy egy kollégája és egy másik személy valószínűleg egy hódeszka leszakadása (lavina) miatt lezuhant a Bibircs (Bradavica) alatti Virágoskerti-csorbából.

Birbics körzetében már magas hó lepi be a tájat - illusztrációForrás: Adam Opioła/Wikimedia Commons

Az eset időpontjában erősen havazott, a ködben kb. 50 méter volt csak a látótávolság. A hegyimentők a kedvezőtlen körülmények miatt nem tudtak helikopterrel a helyszínre repülni, ezért földi úton indultak a lavina helyszínére. Miután megérkeztek, nem találtak senkit, így a hó alatt kezdtek kutatni és körülbelül egy órás keresés után sikerült mindkettőjüket megtalálni, de sajnos életjelek nélkül.

Amint az a tatromaniak.pl oldalon olvasható, a baleset áldozata egy ismert lengyel IVBV magashegyi vezető, kitűnő hegymászó és síalpinista, az Óriás-hegységben (Karkonosze) dolgozó GOPR hegyimentő Andrzej Sokołowski és felesége, Roksana Knapik.

Az áldozatok holttestét – amint az időjárási viszonyok lehetővé teszik – helikopterrel szállítják le a hegyről – olvasható a magas-tatra.info weboldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek