Lecsapott a tájfun Dél-Koreára, halálos áldozatot is hagyott maga után

Mintegy 370 belföldi repülő- és száz kompjáratot töröltek, több száz közutat és hidat pedig lezártak, és legkevesebb kétszáz embert kimenekítettek lakóhelyéről Dél-Korea déli részén, miután hétfőn este 170 kilométeres erősségű lökésekkel közeledett az ország felé a Hinnamnor tájfun, írta az MTI. A The New York Times legfrissebb jelentése szerint az éjszaka folyamán heves szél és eső formájában érkezett meg a tájfun, ami erősen sújtotta az országot, de a vihar legrosszabb részén már túl vannak. Áradásokról, viharkárokról és egy halálos áldozatról is érkezett jelentés.

Egy férfi sétál egy megrongálódott tengerparti úton Ulsanban, 2022. szeptember 6-ánForrás: AFP/YONHAP

A vihar helyi idő szerint éjfélkor elhaladt Jeju szigete mellett, hajnali 4:50-kor megérkezett a Koreai-félsziget déli partjára, majd körülbelül 7:10-kor visszatért a tengerre. A Koreai Meteorológiai Hatóság szerint 96 mérföld/órás szelet is észleltek. Délután 1 órára Dél-Korea minden részén feloldották a tájfun-riasztást. 

A közösségi médiában megjenetetett videókon elárasztott utcákat, szélviharokat és több vízbe merült autót lehet látni. Egyes területeken áramkimaradások is voltak, ami miatt az árvízkárosultak még nem tudtak segítséget kérni.

Egy halálesetet jelentettek a déli Pohang városában. A Belügyminisztérium szerint egy 75 éves nőt egy órával azután találtak holtan, hogy bejelentették az eltűnését. A heves esőzés és az erős szél fákat és falakat döntött ki, áradásokat és áramkimaradásokat okozott: a Korea Electric Power Corporation adatai szerint több mint 66 000 otthont áramtalanított a vihar.

A tűzoltók országszerte több száz, tájfunnal kapcsolatos vészhelyzet miatt vonultak ki.

„Őrült szél fújt, és ömlött az eső" – mondta Kim Szun-mjong, aki egy kisboltban dolgozott kedd reggel a déli Busan városában, hozzátéve, hogy az utca túloldalán lévő másik üzletet bezárták a tájfun miatt. "A szél lecsendesült, és reggel 7 óra körül elállt az eső" – tette hozzá. Azóta helyreállították a város vonat- és buszközlekedését, és akadálymentesítettek egyes utakat.

Hullámok csapnak fel le egy tengerparti autóút mentén, itt éppen Busan városábanForrás: AFP/YONHAP

„A hidak összeomlottak, a házak és az autók víz alá kerültek, földcsuszamlások vannak" – mondta Lee Se-hwan, aki a pohangi Ocheonban dolgozik. „Alig értem el a munkahelyemre hajnali 3-kor, mert az utak megteltek esővízzel" – tette hozzá.

Ez már a második nagy vihar, amely heteken belül elérte az országot.

A múlt hónapban Szöulban, a fővárosban az elmúlt évtizedek legsúlyosabb felhőszakadása volt, amely legalább kilenc ember halálát okozó árvizeket generált.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek