Elmúlt a veszély Horvátországban, sikeresen megfékezték az erdőtüzet

Davor Božinović belügyminiszter nyilatkozott arról, hogy a Horvát Tűzoltóság felkészülten fogadta a tűzeseményt. Tegnap nagy szélfrontok voltak, négyszer váltott irányt a tűz. Félő volt, hogy bekövetkezik a 2017-es tűzeset, amikor a szél Split városhatáráig vitte azt akkori lángokat. Éjjel azonban lecsendesült a szél, és a tűzoltóság, katonaság, rendőrség segítségével sikerült eloltani a tüzet– írja Facebook-oldalán a Horvátországinfó.

A Szent Antal-kanális madártávlatból Šibenikben - illusztrációForrás: Shutterstock / Készítette: Maleo

Reggeli hírünkben még arról számoltunk be, hogy hatalmas tűz ütött ki a horvátországi Šibenik és Vodice település között, ahol drámaira fordult a helyzet. Átterjedt egészen a Prokljanski-tó partján fekvő Raslinára is. A lakóépületek is veszélybe kerültek; a tüzet akkor még nem sikerült ellenőrzés alá vonni. Sok magyart érint a hír, akik a közösségi médiából érdeklődnek, hogy elinduljanak-e nyaralni.

A jó hír, hogy a tüzet mostanra eloltották, és bár jelentős az anyagi kár, de személyi sérülés nem történt.

Horvátország nyaralás, szállás tippek nyilvános Facebook-csoportban a most ott nyaralók arról számolnak be  hogy Vodicen még mindig folyamatosan járnak a repülők, és kisebb áram- és internetes fennakadások vannak egyes helyeken. Rendőrségi evakuálásra viszont nem került sor, 20 ember hagyta el a házát.

Božinović hozzátette, változik az időjárás a mediterrán vidékeken is. Nemcsak Horvátországban, de Dél-Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában is erdőtüzek vannak. A tűz elleni védekezés legjelentősebb eleme a tűzoltórepülő. Európai támogatással még több tűzoltórepülő lesz Horvátországban, hanem az egész mediterrán térségben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek