Jövő héten derül ki, lesz-e egészségügyi vészhelyzetet a majomhimlő miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mérlegeli az újonnan terjedő majomhimlő vészhelyzeti minőségét, a szervezet vészhelyzeti bizottsága jövő csütörtökön ülésezik - jelentette be a WHO kedden, Genfben.

Így fest egy majomhimlő fertőzésben szenvedő beteg keze, és egy közeli nézet a majomhimlő vírus részecskéiről - számítógépes illusztrációForrás: Science Photo Library via AFP/KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Kateryna Kon/Science Photo Libra

Tedros Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója jövő csütörtökre összehívta a WHO vészhelyzeti bizottságát, hogy megvizsgálják és megvitassák a majomhimlő nemzetközi elterjedésének helyzetét és annak súlyosságát.

Azt vizsgálják, hogy a majomhimlő "nemzetközi aggodalomra okot adó lehetséges közegészségügyi veszélyhelyzetnek" minősül-e. Ez a legmagasabb riasztási fokozat, amelyet a WHO kiadhat.

Május óta a majomhimlőt eddig 39 országban azonosították, ezek közül csak 7 országban honos a vírus. Világszerte több, mint 1600 azonosított, valamint 1500 feltételezett esetet regisztráltak.

Az egészségügyi dolgozók így szűrik a külföldről érkező utasokat az indiai Anna nemzetközi repülőtér Chennai-i termináljánForrás: AFP/Arun Sankar

A WHO főigazgatója a bizottság összehívását a vírus "szokatlan viselkedésével" indokolta, valamint hangsúlyozta, hogy a vírus féken tartásához az országoktól "koordinált válaszreakcióra" van szükség.
Jelenleg 2020. január 7-e óta, az új típusú koronavírus-járvány végett van érvényben vészhelyzeti riasztás.

Van rá vakcina, marakodnak rajta

A WHO a majomhimlő elleni vakcinák igazságos elosztórendszerének kiépítésén dolgozik. A himlő elleni védőoltás 85 százalékban ugyanis hatékonynak bizonyult a majomhimlő ellen is, az ebből rendelkezésre álló mennyiséget igyekeznének szükség szerint elosztani a világ országai között.

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója ugyanakkor aggodalmát fejezte ki, amiért a gazdagabb országok elkezdték felvásárolni a rendelkezésre álló állományt anélkül, hogy figyelembe vették volna Afrika szükségleteit a majomhimlő elleni küzdelemben, ahonnan a vírus feltehetőleg elterjedt. 

A vírus terjedésének góca továbbra is Európában van, ahol 25 országban több mint 1500 esetet regisztráltak, ami a világszerte azonosított esetek 85 százalékát teszi ki" – hangsúlyozta viszont Kluge.

Nagy számban ütötte fel a fejét a majomhimlő például Nagy-Britanniában, ahol Afrikán kívül eddig a legtöbb esetet azonosították.

Folyamatosan készülnek a vakcinák, és vizsgálják az újabb eseteket - illusztrációForrás: Hans Lucas via AFP/Romain Doucelin / Hans Lucas/Romain Doucelin

Az afrikai kontinens több országában évtizedek óta honos a majomhimlő, ebben a térségben csak idén 72 ember halálát okozta a vírus, jelenleg 1500 feltételezett esetet kezelnek. "Afrikában kell kezdeni az oltási kampányt, nem máshol" - szögezte le viszont Ahmed Ogwell, az afrikai járványügyi központ (Africa CDC) megbízott igazgatója.

A magyarországi esetek

Magyarországon hatra emelkedett a majomhimlős fertőzöttek száma, valamennyien 20-40 év közötti férfiak, közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel. A három újonnan jelentkezett beteg majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót.

A betegek általános állapota kielégítő, a kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel. A fertőzöttek otthonukban tartózkodnak elkülönítve.

A területileg illetékes járványügyi hatóságok megkezdték a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatások folyamatban vannak. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek