Legyünk elővigyázatosak: Már itthon is találtak új vírust hordozó kullancsot

Minél többen tudnak róla, annál könnyebben megelőzhető, hogy bárki a kullancsok által terjesztett új vírus áldozata legyen, így mi is felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy hazánkban is megjelent az a kullancsfaj, amely a veszélyes krími-kongói vérzéses láz vírusát terjeszti.

Az apró pókszabásúak úgy fertőződnek, hogy a vadon élő állatok testéből szívják ki a kórokozókat - a kép csak illusztrációForrás: Erik Karits / Pixabay

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratóriumának vezetője beszélt arról a Penzcentrum.hu oldalán, hogy a WHO listáján potenciális világjárványként azonosítják a krími-kongói vérzéses lázat, mely magas lázzal, izomfájdalommal, fejfájással indul, a későbbi fázisban bőrvérzést, a kapilláris erek szétesését okozhatja. És ami a legfontosabb, hogy fertőzött kullancs csípése útján terjed.

Dr. Kapiller Zoltán István, kullancsfertőzésekre szakosodott állatorvos pedig megerősítette, hogy Budapesten is találtak már több példányt, még ha megbetegedést nem is észleltek. Hogy ez így is maradjon mielőbb el kell kezdeni a szervezett védekezést ez ellen a kullancsfaj (Hyalomma marginatum) ellen országos szinten is. 

„Ha fertőzött állat csípi meg az embert, akkor néhány óra alatt képes átadni nyálával a vírust. Ezért fontos, hogy a szabadban dolgozó emberek, kirándulók, természetjárók lehetőség szerint 1,5 óránként vizsgálják át a testüket, s ha kullancsot találnak, akkor kullancseltávolító kanállal vegyék ki az apró vérszívót" – tette hozzá dr. Kapiller Zoltán István.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek