Vigyázat, veszélyes vérszívókra számíthatunk az idei nyáron!

Csípnek a szúnyogok, több a veszélyes új faj a láthatáron. Idén nyáron egy aprócska, ám annál erősebb vérszívóval is találkozhatunk. Az úgynevezett törpeszúnyog fajok közül többen is  felbukkanhatnak már nálunk is. 

Hol van már az az idő, amikor az anyukák azzal vigasztalták gyermeküket egy-egy oltás előtt, hogy ne sírj kicsim, csak egy szúnyogcsípés az egész. Mára a szúnyogok csípése komoly betegséget is okozhat, ami nem múlik el egyhamar. A szezonjuk sajnos már idén is megkezdődött és új, veszélyes fajok is megjelentek – olvasható a Dunaújvárosi hírportál oldalán. 

TigrisszúnyogForrás: Pixabay - WikiImages

Évről évre egyre több a csípős szúnyog. Ezt a hírt, dr. Vörös Géza mezőgazdasági szakmérnök is megerősítette, aki 2002-ben a veszprémi egyetemen doktori fokozatot szerzett „A globális felmelegedés és klímaingadozás hatása néhány rovarkártevőre, valamint leküzdésük lehetőségei" témában.

Jelenleg a világon kétezer fajta szúnyog van, és ebből 55 emberi vért szív, utóbbiak mind nőstények. Szerencsére nem mindegyik van jelen hazánkban – mondta dr. Vörös Géza. "Sajnos évről évre új fajok is „idetalálnak" hozzánk, az eddigi gyötrő szúnyog mellé tavaly felkerült a listára az úgynevezett törpeszúnyogok közül több is. Ezek a trópusi országokban jellemzőek, ahol a meleg és csapadékos időjárásban tobzódhatnak."

Az emberben felmerül a kérdés: hogyan kerültek hozzánk a trópusokra jellemző szúnyogok? Ilyenkor látszik, milyen kicsi a világ – tette hozzá a szakember. Amikor az árut teherautókkal egyik kontinensről a másikra szállítják, illetve banán vagy más egzotikus gyümölcsök érkeznek hozzánk, akkor jönnek velük a szúnyogok is. Meghúzódva a csomagolásban, vagy egyszerűen csak az állatok, növények felületén. A törpeszúnyogok azok, melyek az úgynevezett szívférgességet terjesztik, ami elsősorban a kutyákra veszélyes, azonban mi emberek is megfertőződhetünk. A másik újdonság hazánkban az úgynevezett ázsiai tigrisszúnyog. Ez nagyobb méretű, hasonlít a „hagyományos" szúnyogokhoz, de fekete-fehér csíkok vannak rajta, innen az elnevezése. Lázzal járó vírusos betegségeket terjeszt. Influenzaszerűek a tünetek, csak lassan gyógyul a beteg, és komolyabb szövődmények is lehetnek.

Dr. Vörös Géza azt is elmondta, hogy jelenleg három faj áll a tudósok fókuszában. Annyira újak, hogy még rögzült magyar elnevezésük sincs: a zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog. Mindhárom fajt az ember hurcolta be Európába, komoly trópusi betegségeket képesek terjeszteni, és félő, hogy a klímaváltozás következményeként megvetik lábukat a Kárpát-medencében – írja a duol.hu. 

Tigrisszúnyogként ismeri a hazai közvélemény a szakértő által zebraszúnyogként említett fajt. Olyan betegségek terjesztője, mint a nyugat-nílusi vírus, sárgalázvírus, vagy a nemrég nagy pánikot keltő Zika-vírus. Aggodalomra az ázsiai bozótszúnyog ad okot, mert már stabil populációt hozott létre Magyarországon. A katasztrófavédelmi igazgatóság honlapján tette közzé, hogy április 25-én megkezdődött a központi szúnyoggyérítés, amelyet idén is a katasztrófavédelem koordinál. Tolna megyében még nem kezdődött el az irtás, az új időpontokat, védekezési területet hétfőnként teszik közzé.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek