Trópusi dzsungelek hazánkban, ha már nagyon sóvárgunk a nyár után

Ilyenkor, a tél közepén, már annyira hozzászokott a szemünk a csupasz fák látványához, hogy borúsabb napokon szinte eszünkbe sem jut, hogy csak átmenetileg ilyen színtelenek. De szerencsére van néhány oázis hazánkban, ahol télen is nyár van: ezek a pálmaházak. Lássuk, hova mehetünk, ha már nagyon sóvárgunk a zöldellő nyár után.

Az ELTE Füvészkert pálmaháza

Egy valódi zöld sziget bújik meg a VIII. kerületben, az Orczy kert szomszédságában, ahol egy újjáépített műemlék pálmaházban találjuk a különféle pálmák és más trópusi növények dzsungelét.

ELTE FüvészkertForrás: EtelkaCsilla /Wikipedia

Az üvegház az 1860-as években épült eredetije sajnos romba dőlt a II. világháború alatt, de a 60-as években rekonstruálták, így plusz élményt ad, hogy egy történelmi hangulatú üvegházban merülhetünk el a dús növényzetben. A hely egyébként onnan is híres, hogy Molnár Ferenc közismert regényében, A Pál utcai fiúkban a botanikus kert öreg pálmaháza nyújtott búvóhelyet Nemecsek Ernő és barátai számára.

A Fővárosi Állat- és Növénykert pálmaháza

Ezen a helyen számíthatunk egy kis extra izgalomra a többi pálmaházhoz képest, uganyis míg mi fent, a trópusi növények lombokoronái között sétálunk, lent a mélyben krokodilok úszkálnak a vízben. 

A 100 éves pálmaház eredetileg a trópusi és délszaki növények bemutatóhelyeként épült, de hamar állatokat is kezdtek tartani benne, és mára a trópusi Közép- és Dél-Amerika élővilágának fő bemutatóhelye. Ahogy az ELTE Fűvészkert pálmaháza, ez is történelmi hangulatú: az eredeti 1912-ből származó épületben kapott helyet, mely magán viseli a korszak minden jellemző építészeti jellegzetességét a mérnöki építészettől a szecesszióig.

A Vácrátóti botanikus kert pálmaháza

Hazánk legnagyobb télikertje Vácrátóton, egy egykori kastélykertben ál. Egy tipikus XIX. századi angolparkról van szó, girbe-gurba utakkal, műromokkal, tavakkal, szabálytalanul, a természetes adottságaikat megőrizve feljődő növényzettel. A grófi időkben épült pálmaház sajnos elpusztult, de az '50-es években újjáépítették, majd a '80-as, '90-es években kibővítették, mígnem ez lett az ország legnagyobb telelőkertje.

Golgotavirág a Vácrátóti botanikus kert üvegházbanForrás: Zsuzsakossuth/Wikipedia

Az arborétum területe november 2. és február 28. között minden nap: 8-tól 16 óráig tart nyitva, a beltéri kiállítóterek, mint a pálmaházak pedig 8:30-tól 15:30-ig. De arra figyeljetek, hogy hétfőnként az üvegházak növényvédelmi okokból zárva tartanak.

Keszthelyi Festetics-kastély pálmaháza

A keszthelyi Festetics-kastély a 18. század közepétől 200 éven keresztül volt a grófi, majd hercegi Festetics család otthona. Akkoriban a főúri életmódhoz hozzátartoztak az úgynevezett orangerie-k (narancstermesztő üvegház) és a trópusi növényházak, így 1880-ban a Festetics-család is építtetett egyet a birtokán.

Keszthely, Festetics-kastélyForrás: peter89ba/Pixabay

Ebben a főúri üvegházban ismerkedhetünk meg közelebbről a trópusok növényvilágával, Tahititől egészen Floridáig. A gyönyörű virágok mellett olyan hasszonnövényeket is megvizsgálhatunk, amiket nap mint nap használunk, de sosem gondoltunk bele, hogy milyenek a természetben. Láttad már például hogy néz ki közelről a kakaófa vagy a kávécserje?

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek