Tesznek róla, hogy a szúnyogok ne zaklassák a nyaralókat a Balatonnál

Idén igen eredményesnek mondható a balatoni szúnyoggyérítés, a korábbi évekhez képest elenyésző a panasz, ami az időben megkezdett, jól ütemezett biológiai védekezéseknek köszönhető. Ezzel együtt a mocsári szúnyogok megjelenése miatt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság írtást rendelt el több mint 12 ezer hektáron az üdülőrégióban.

Eztúttal a mocsári szúnyogok ellen indul támadásForrás: Erik Karits/Pixabay

"Szerdán földi biológiai szúnyoggyérítést végeznek kisebb délkelet balatoni, partközeli területeken, majd jövő héten a mocsári szúnyog megjelenése miatt mintegy 12 ezer hektáron kezdenek földi kémiai beavatkozást az üdülőrégióban" – mondta Sáringer-Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség által megbízott szakértői csoport vezetője.

Szerdán – erős szél, illetve eső esetén csütörtökön – mindössze kétszáz hektárnyi területen lesz szükség a méhekre semmiféle veszélyt nem jelentő biológiai beavatkozásra a balatoni háttérterületek időszakosan víz alá kerülő fás, illetve nádas-mocsárrétes területein. 

Az új uniós elvárásoknak megfelelve a földi beavatkozásoké a jövő, légi kémiai szúnyoggyérítésre csak eseti engedéllyel kerülhet sor, amire idén még nem volt példa a Balatonnál, de légi biológiai beavatkozás már történt, még tavasszal. Azóta két légi és egy földi biológiai, valamint két földi kémiai gyérítés történt az üdülőrégióban az összegzés szerint – írja a likebalaton.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek