Kísérteties narancssárga porfelhőben úszik Irak, rengeteg embert vittek kórházba

Az aljazeera cikke szerint már több mint 5000 embert kezeltek kórházban légúti megbetegedések miatt, és egy ember meghalt a szerda éjjeli homokvihart követően. 

Mindent beborít a homokForrás: MTI/AP/Ali Abdul Hasszán

Szerda éjjel lecsapott le a közel-keleti országra a homokvihar, és annak szinte egész területét érintette. Irak 18 tartománya közül hatban, – köztük Bagdadban és a hatalmas nyugati Al-Anbar régióban – a lakosok csütörtökön arra ébredtek, hogy vastag porfelhő borította be az eget.

Egy hónapon belül már a hetedik vihar sújtotta Irakot, most a fővárost, Bagdadot és Najaf szent városát kísérteties narancssárga fullasztó porfelhők borítják.

A vihar legsúlyosabban a „krónikus légúti megbetegedésekben, például asztmában" szenvedőket és az időseket érintette leginkább, különösen azokat, akik szívbetegségben is szenvednek. A kórházi kezelést kérők többségét később hazaengedték.

A fővárostól északra fekvő Al-Anbar és Kirkuk tartományok hatóságai arra szólították fel az embereket, hogy „ne hagyják el otthonaikat" – jelentette az INA hivatalos hírügynökség.

Irakban az elmúlt években drámai mértékben megnőtt a homokviharok gyakorisága a talajromlás és az éghajlatváltozás miatti intenzív aszályok következtében, amelyek az emelkedő átlaghőmérséklet és a jelentősen csökkenő csapadék miatt alakulnak ki. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek