Több száz ember eltűnt a Kínát és Mongóliát sújtó homokviharban

Pekinget a Góbi-sivatagból és az ország északnyugati részeiből érkező, vastag porréteg borította be, a meteorológiai szolgálat az elmúlt évtized legnagyobb homokviharának nevezte az eseményt, és hétfőn reggel sárga riasztást rendelt el a Pekinget körülvevő tartományokban, Kanszuban, Sanhsziban és Hopejben - adja hírül a reuters.com.

Peking porbanForrás: AFP/Leo Ramirez

Peking központjában alig látszott ki a toronyházak teteje a porból, a járókelők rögtönzött fejfedőket alkottak arcuk és hajuk védelmére. Heves homokviharok tomboltak a szomszédos Mongóliában is, a Xinhua állami hírügynökség szerint legalább 341 ember eltűnt. A Belső-Mongólia székhelyéről, Hohhotból induló járatokat törölték, akárcsak a pekingi repterekről indulókat.

Az előrejelzések szerint a homokviharok dél felé, a Jangce-delta felé haladnak, és szerdára vagy csütörtökre kitisztul az idő. Peking márciusban és áprilisban rendszeres homokviharokkal küud, melynek csak egyik oka a Góbi-sivatag közelsége. Az erdőirtás és ennek egyik következménye, a talajerózió szintén sokat ront a helyzeten.

Peking, Kína, homokviharForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Koki Kataoka

Kína ezért próbálja újraerdősíteni a területet, és helyreállítani a régió ökológiáját, mely korlátozná a fővárosba jutó homok mennyiségét. Peking például fákból álló „zöld falat" ültetett, hogy az megfogja a beáramló port, és olyan légfolyosókat is igyekezett létrehozni, amelyek csatornázzák a szelet, és segítségükkel a homok gyorsabban kiürül a városból.

Pekingnek ugyanakkor nemcsak a homokviharral, hanem a szokásos szmoggal is meg kell küzdenie. "Nehéz azt állítani, hogy haladunk előre, amikor azt sem látjuk, mi van előttünk" - írta a Twitteren Li Shuo, a pekingi Greenpeace klímatanácsadója.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek