Szörnyű baleset: Elefánt taposott agyon egy kutatót Ugandában

Agyontaposott egy elefánt egy kutatót az ugandai nemzeti parkban. Sebastian Ramirez Amaya kolumbiai kutató az Arizonai Állami Egyetem megbízásából végzett kutatásokat egy másik tudóssal az Uganda nyugati részén fekvő Kibale Nemzeti Parkban vasárnap, amikor egy magányos elefánt rájuk támadt. A két kutató más-más irányba szaladt az állat elől, amely Amayát vette üldözőbe, majd mikor utolérte, halálra taposta, írja az MTI.

A fotó illusztrációkikatani / 97 images/pixabay

Hasonló esetre 50 éve nem volt példa a nemzeti parkban folytatott erdészeti kutatások során – közölte a nemzeti parkokat felügyelő ugandai hatóság. Január végén egy szafarin részt vevő szaúd-arábiai turistát ölt meg elefánt az ugandai Murchison Falls Nemzeti Parkban, amikor a férfi kiszállt a gépkocsiból. 

Korábban írtunk arról, hogy az afrikai autósszafarik agresszív hatást válthatnak ki az elefántokból. Indiában is kedves és szent állatnak tartják az elefántokat, de ott is egyre többször kerülnek konfliktusba az emberrel. Az elefántok nagyjából 500 ember halálát okozzák évente. Az állat többnyire véletlenül találkozik emberekkel, és sokszor akaratlanul agyontapossa a gazdákat, akik el akarják zavarni őket földjeik közeléből. Az is sokszor előfordul, hogy a mezőgazdasági dolgozók sötétben mennek haza munka után, és a hatalmas állatok véletlenül eltiporják őket vonulásuk közben. A gazdák néha fény- és hangjelekkkel próbálják elijeszteni az elefántokat, de ez egyre nehezebben megy, mert hozzászoknak a riogatáshoz – olvasható a CNN oldalán.

Az elefántok nem rajonganak az autós szafarikért - illusztrációForrás: BlueOrange Studio/Shutterstock

Az egyik megoldás az lehet, hogy megpróbálják visszaterelni az állatokat az erdőbe a megművelt földek közeléből. Az is segíthet távoltartásukban, ha olyan növényeket ültetnek földjük szélére a gazdák (pl. chili, citrom, gyömbér), amelyeket az elefántok nem kedvelnek, illetve árkot ásnak a földjeik köré.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek