A legfrissebb hírek a japán földrengésről: már 4 halálos áldozat van

A Richter-skála szerint 7,4-es erősségű földrengés rázta meg Japán keleti részét szerda késő este, legalább négy ember halálát okozva. Több mint 100-an megsérültek, és több millió otthon maradt áram nélkül.

Hatalmas repedések láthatók egy megsérült a Tohoku gyorsforgalmi útonForrás: AFP/Handout

A földrengés Japán keleti Fukushima prefektúrájának partjainál sújtott, egy olyan régióban, amelyet 11 évvel ezelőtt egy erős földrengés és szökőár pusztított el, és az atomerőmű összeomlásához vezetett. A rengést eredetileg 7,3-as erősségűnek jelölték meg, de mára 7,4-re emelték. A szerdai földrengés után szökőárra vonatkozó figyelmeztetést adtak ki Fukushima és Mijagi tengerparti prefektúrákra, de csütörtök reggel visszavonták, és Kishida Fumio japán miniszterelnök később azt mondta, "nem észleltek rendellenességet" az ország egyik atomerőművében sem.

Egy alkalmazott a padlóra hullott élelmiszereket szedegeti fel Ishinomaki városábanForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Masaki Takakura

A földrengés következtében kisiklott egy nagysebességű vonat Fukushima közelében, de személyi sérülés nem történt. 78 ember rekedt a vonaton négy órán keresztül, de végül a vészkijáraton keresztül sérülések nélkül el tudták hagyni a vonatot.

A Shinkansen gyorsvonatot a földrengés Shiroishiben állította meg, ahol ki is siklottForrás: AFP/Charly Triballeau

A Meteorológiai Ügynökség csütörtökön arra szólította fel a lakosságot, hogy a következő napokban fokozott szeizmikus tevékenységre számíthatnak. Masaki Nakamura, az ügynökség egyik tisztviselője arra szólította fel az érintett területeken élőket, hogy maradjanak távol a parttól, és ne menjenek be a tenger közelébe egészen addig, amíg a szökőárral kapcsolatos figyelmeztetéseket vissza nem vonják.

Minamisoma város lakói közül néhányan összegyűlnek, hogy vizet szerezzenek a vízszállító teherautókbólForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Hiroto Sekiguchi

A szerdai földrengés epicentruma 89 kilométerre volt attól a pusztító 2011-es földrengéstől, amely 30 méteres hullámokkal szökőárt okozott, és amely több atomreaktort is megrongált a környéken, ami az 1986-os csernobili katasztrófa óta a legrosszabb atomkatasztrófa volt. Több mint 22 ezren haltak meg vagy tűntek el a katasztrófában. A haláleseteket a földrengés és a szökőár, valamint a sugárzás okozta katasztrófa utáni egészségügyi állapotok okozták. A 2011-es japán földrengés 9,1-es erősségű volt, mintegy 63-szor erősebb, és körülbelül 500-szor több energiát szabadított fel, mint a szerdai rengés – írja a CNN.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek