Ítéletidő és hóviharok sújtják Törökországot

Elképesztő hóviharok tombolnak Törökországban. Többen a hó fogságában rekedtek, az iskolák nagy része bezárt, a hatóságok katonai járművekkel és helikopterekkel segítik a mentést és az elsősegélycsomagok szállítását - olvasható az esotanc.hu oldalán.

Forrás: Anadolu Agency / AFP/2022 Sidar Can Eren

Mintegy 2800 ember rekedt a hó fogságában január 19-re, miután járműveikkel elakadtak a hóban. Ganziantep tartományban egy méternél is több friss hó hullott, de egyes ritkán lakott hegyvidéki területeken néhol 2 métert is elérte a friss hóréteg vastagsága a hét közepére. 

Az Adana-Tarsus közötti autópályát lezárták, a hó fogságából 186 embert azonnal kórházba kellett szállítani, 7000 embernek pedig élelmiszercsomagokat osztottak ki, míg a mentésre vártak. A hatóságok katonai járművekkel és helikopterekkel segítették a mentést és az élelmiszer helyszínre juttatását.

Az ország 82 tartományából 52-ben az iskolák nagy része bezárt, a keleti tartományokban 1800 falut nem lehet megközelíteni. Egyedül Elazıg tartományban 500 falu rekedt a hó fogságában, míg Törökország Fekete-tengeri területein összesen 1600 falut vágott el a külvilágtól a havazás.

Forrás: Anadolu Agency / AFP/2022 Sidar Can Eren

Az alábbi videóban az látható, amint hatalmas hótömbök zúdulnak alá a törökországi Izzet Baysal Egyetem bejáratánál. A hótömeg két egyetemistát is elsodort, de felvétel szerint szerencsésen kijutottak a hó alól.

És ezzel még nincs vége, a Török Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint újabb havazások várhatóak a térségben, amelyek a középső és keleti tartományok után a nyugati országrészt is elérhetik, így a jövő hét közepére az egész ország behavazódhat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek