Jó hír a keleti vakcinákkal oltottaknak: lehet végre utazni

Azok a magyar állampolgárok, akik keleti vakcina után második vagy harmadik oltásként európai engedélyezésű oltóanyagot kaptak, az uniós Covid-igazolvánnyal bármely tagállamba beléphetnek - közölte Ujhelyi István európai parlamenti képviselő szerdai online sajtótájékoztatóján, melyről az MTI adott hírt. 

Forrás: yousef alfuhigi/Unsplash

Mint a politikus elmondta, erről írásban és egy keddi egyeztetésen személyesen is tájékoztatta őt Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa. Az aktualizált rendszerben a két oltással rendelkezők uniós Covid-igazolványa 270 napig érvényes, azoké pedig, akik a harmadik oltást is megkapták, korlátlan ideig használható.

A keleti vakcinával oltott magyarok eddig csak költséges tesztek árán utazhattak sok EU-tagállamba, ahol nem fogadták el megfelelő védettségként a keleti oltóanyagokat. Ujhelyi István azt kérte, hogy ha valakinek - a legfrissebb tájékoztatás ellenére - korlátoznák a szabad beutazását egy EU-országba, értesítse őt, mivel - mint mondta - az a tagállam ezzel megsértené a hatályos uniós szabályokat.

Felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy az EU intézményei csak a határátlépést, a beutazást tették korlátozásmentessé. Az adott tagállamokban érvényes egyedi korlátozásokról - például az éttermek, a tömegközlekedés és a szociális terek használatáról - mindig tájékozódni kell, ezek ugyanis az adott országok hatáskörébe tartoznak, és eltérőek lehetnek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek