Az osztrákok nem viccelnek, tényleg bevezetik a kötelező oltást

Az osztrák parlament alsóháza, a Nationalrat elfogadta a 18 éven felüliek kötelező oltásáról szóló törvényt. A kötelező védőoltás ellenére a 3G továbbra is érvényes a munkahelyen, a negatív teszt elegendő lesz a munkavégzéshez. A benyújtott javaslathoz bőven megvolt az egyszerű többség: a 137 igen szavazat mellett 33-an voksoltak nemmel.

Egy vendég védettséget igazoló papírjait ellenőrzi a pincér egy bécsi kávéházbanForrás: MTI/EPA/Alex Halada

Március közepéig még nem büntetik meg azt, aki nem oltatta be magát. A tervezett büntetési keret egyébként 600-tól 3600 euróig terjed. A szabályozás ugyanakkor kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást.

A szabályozás február elején lép életbe. Az oltási kötelezettséget három lépcsőben tervezik bevezetni. Az első fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik az oltási kötelezettség kikényszeríthetővé, például pénzbírságok kiszabásával.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter a törvény megszavazását úgy kommentálta: „Minél több embernek lesz oltása a koronavírus ellen, annál kevesebben fognak meghalni a járvány következtében." Európában Ausztria az első ország, amely kötelezővé tette a védőoltást - olvasható a volksgruppen.orf.at oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek