Országszerte komoly károkat okozott a viharos szél

241 helyszínre riasztották hétfőn a tűzoltókat a viharos szél miatt az országban - adta hírül az MTI. A legtöbb bejelentés Győr-Moson-Sopron, Fejér, Pest és Komárom-Esztergom megyéből érkezett, de a fővárosban is a szokásosnál többször kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak a kidőlt fák és a lehasadt ágak miatt. Több épület kéményét és tetőszerkezetét is megrongálta a szél, de néhány esetben parkoló és közlekedő járművek is megsérültek a viharos szél miatt.

Viharos szél szakította le a lemezfedést egy budapesti üzlet tetejérőlForrás: MTI/Mihádák Zoltán

Hétfő délután a viharos szél felborított egy kamiont Veszprém megyében, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kérte, hogy a viharos szélben mindenki fokozottan figyeljen a fák, fasorok, állványzatok közelében.

Nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is komoly károk jelentkeztek az ítéletidő miatt. Erős szél és hóviharok következtében több tízezer háztartás maradt hétfőn áram nélkül, az ítéletidő miatt délig országszerte több mint 3 ezer alkalommal riasztották a tűzoltókat, két ember megsérült.

Az országban az éjszaka és a nap folyamán erőteljes viharok söpörtek végig, ezek az északi tengerparttól a déli irányban haladó frontvonalakat kísérik. A széllökések helyenként az óránkénti 100-118 kilométeres sebességet is elérik. A téli időszakra nem jellemző, villámcsapásokkal és mennydörgéssel kísért hóviharok a hétfő déli órákban a fővárost, Varsót is elérték. A meteorológiai szakportálok szerint csak reggel 9 óráig közel 5,5 ezer villámkisülés volt észlelhető országszerte.

Havazás KrakkóbanForrás: NurPhoto via AFP/Beata Zawrzel

A kormány biztonsági központja (RCB) honlapján elérhető adatok szerint hajnali 6 órára közel 11,4 ezer lengyelországi háztartás maradt áram nélkül. A nap folyamán ezek a számok folyamatosan növekednek. Délutáni hatósági közlemények szerint például a nyugaton fekvő Nagy-lengyelországi vajdaságban 30 ezer, az északkelet-lengyelországi Podlasiei vajdaságban 21 ezer háztartás maradt áram nélkül. A Mazóviai vajdaságban a Varsótól délre fekvő Radom város környékén pedig 28 ezer olyan háztartásról számoltak be, ahol szünetel az áramellátás.

A tűzoltókat délig több mint 3 ezer alkalommal riasztották a letört faágak, az eltorlaszolt utak miatt is. Az északkelet-lengyelországi Elblag városában egy nő és egy férfi megsérült egy lezuhant faág miatt. Az erős szélre tekintettel az országos meteorológiai szolgálat hétfőre a déli vajdaságok számára a háromfokos skálán a legalacsonyabb, első fokú, az ország nagyobb részére pedig másodfokú riasztást adott ki.

A borítókép illusztráció, forrása: bdavid32/shutterstock.com

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek