Eddig ismeretlen felvétel jelent meg a Rolling Stones altamonti koncertjéről

Az ismeretlen felvételben nem csak az a furcsa, hogy eddig még senki nem látta és nem is tudott a létezéséről, hanem az, hogy a 26 perces film zavaró módon néma. A 8 milliméteres filmre készült anyag a Kongresszusi Könyvtár honlapján látható - írja az MTI a The Guardian híre alapján.

2021-es Las Vegas-i koncert díszlete a The Rolling Stones logójávalForrás: Getty Images / AFP/Ethan Miller

A cikkben az is olvasható, hogy nem tudni, ki készítette a filmet, mivel a felvételeket egy filmelőhívással foglalkozó cégnél hagyták, és sohasem mentek el érte. Amikor a Palmer Films az 1990-es évek közepén megszűnt, filmkészletét Rick Prelinger levéltáros szerezte meg. Az ő gyűjteménye végül a Kongresszusi Könyvtárhoz került.

Az elhíresült Altamonti fesztivált maga a Rolling Stones szervezte, a San Franciscótól mintegy nyolcvan kilométerre lévő altamonti autópálya-szakasznál 1969. december 6-án. Az óriási ingyenbuliba világhírű vendégeket hívtak előzenekarnak. A színpadra lépett Crosby, Stills, Nash and Young, Carlos Santana, a Flying Burrito Brothers és a Jefferson Airplane, melynek énekesét szintén kiütötték a "biztonsági erők".

A Rolling Stones fellépését a színpad oldaláról filmezték, közeli beállítások láthatóak rajta a mosolygó, tapsoló Mick Jaggerről, de feltűnnek a színpadon a biztonság felügyeletére felkért Hells Angels (Pokol angyalai) motorosbanda tagjai is.

A baj csak az volt, hogy a motorosbanda tagok már napközben összetűzésbe keveredtek a fellépőkkel és a közönséggel egyaránt. A Rolling Stones előadása alatt pedig úgy elfajult a helyzet, hogy egy rajongót, aki feljutott a színpadra (egy felvétel szerint fegyver volt nála, de nem használta), a Pokol angyalai egyik tagja leszúrt és megölt. A Kongresszusi Könyvtár munkatársa szerint az újonnan bemutatott néma felvétel ezzel a gyilkossággal kapcsolatban nem szolgál új információval.

De a fesztiválon nem csak ez az egy haláleset történt. Ketten autóbalesetben vesztették életüket, valaki LSD-túladagolás miatt fulladt vízbe, emellett sokan megsérültek, számos autót elloptak és nagy anyagi károk keletkeztek. A fesztivál így végül az 1960-as éveket uraló hippi idealizmus hanyatlásának jelképévé vált. A fesztiválról Gimme Shelter címmel készítettek filmet - írták a cikkben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek