Soha ekkora felbontásban nem láthattunk még művészeti alkotást

Még 2020 májusában írtunk arról, hogy az amszterdami Rijksmuseum közzétette az eddigi legnagyobb felbontású fotót Rembrandt legendás festményéről, az Éjjeli őrjáratról (1642). Az akkori kép 44,8 gigapixeles volt, és már ez a felbontás is hatalmasnak számított, de egy újonnan közzétet digitális kép minden képzeletet felülmúl részletességével: 717 gigapixeles, ami azt jelenti, hogy a legapróbb pigmentfoltokra is rázoomolhatunk. Próbálják csak ki ezen a linken

Rembrandt, Éjjeli őrjáratAnonim, Rijksmuseum Amsterdam online catalogue/wikipedia

A Rijksmuseum 2019 júliusában kezdte meg a festmény eddigi legnagyobb szabású restaurálását, és ennek részeként készültek el a gigantikus felbontású felvételek. A helyreállítási munkálatok nyilvánosak, és az interneten nyomon követhetők. A legújabb, 717 000 000 000 pixeles felvételt 8439 darab, 100 megapixeles kamerával készült fotóból szőtték össze mesterséges intelligencia segítségével.

Ez mindezidáig a legélesebb digitális kép a világon, amelyet műalkotásról készítettek. A fotó lehetővé teszi, hogy a tudósok távolról is tanulmányozhassák a festményt, és a jövőbeni öregedési folyamatok is alaposabban nyomon követhetőek.

Robert Erdmann, a Rijksmuseum vezető kutatója szerint a fotó kivitelezése nagy kihívást jelentett. Sokan voltak, akik azt gondolták, hogy lehetetlen vállakozás, és hogy a kutatócsapat őrült, amiért egyáltalán megpróbálja. De a tudósok felülmúltak minden várakozást, világszínvonalú, amit létrehoztak, írja a Designboom, a kutató saját szavait idézve.

A restaurálás következő szakasza ebben a hónapban kezdődik el, így az Éjjeli őrjárat nem lesz látható egy ideig. De a képnek köszönhetően a közönség továbbra is gyönyörködhet a festmény legapróbb részleteiben is – mondja Taco Dibbits, a Rijksmuseum igazgatója.

Miről szól a festmény?
Rembrandt a Frans Banning-Cocq által vezetett lövészegylettől kapott megbízást egy, a Polgárőrség Házának nagytermébe tervezett katonai csoportkép megfestésére. A festmény azt a jelenetet ábrázolja, amikor a Polgárőrség kapitánya parancsot ad hadnagyának, Vlaerdingen (Willem van Rytenburch) lovagnak, hogy vonultassa ki századát. Az Éjjeli őrjárat cím egyébként csalóka; a látszat ellenére a jelenet nem éjszaka történik. Rembrandt valójában nappali fényben festette meg az alakokat, a sötét tónus a festék barnulásának az eredménye. A festmény híres hatalmas méretéről, a figurák a valóságos arányokhoz közelítnek.
Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek