Horvátország újabb szigorításokat vezet be, Romániában változik a karantén

Horvátországban újabb szigorításokat vezetnek be: korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását - jelentette be a válságstáb a pénteki sajtótájékoztatóján.

Oltópont ZágrábbanForrás: AFP/Denis Lovrovic

Davor Bozinovic belügyminiszter, a testület vezetője elmondta: hétfőtől nyilvános rendezvényeken nyílt térben a korábbi száz fő helyett csak ötven fő lehet jelen. Zárt térben ötven fő helyett ezt most 25 főben határozták meg. Magánrendezvényeken legfeljebb húszan vehetnek részt.

Sajtóinformációkkal ellentétben nem csökkentik a vendéglátóhelyek nyitva tartási idejét, azok továbbra is éjfélig lehetnek nyitva, de sokkal szigorúbban ellenőrzik majd a járványügyi intézkedések betartását: kötelező a másfél méteres távolság és a maszk viselése. Csak az asztaloknál helyet foglaló és fogyasztó vendégek lehetnek maszk nélkül.

A sporteseményeken zárt térben továbbra is csakis Covid-igazolvánnyal lehet részt venni, és a maszk viselése is kötelező. A szabadtéri versenyeken is kötelező a Covid-igazolvány, de ott nem kell maszkot viselni. Ugyanakkor a benti nézőterek legfeljebb 20 százalékát, a kintiek legfeljebb 40 százalékát lehet kihasználni.

Zárt térben mindenhol kötelező lesz a maszk viselése, a mozikban és vallási szertartásokon is, függetlenül attól, be lehet-e tartani a másfél méteres távolságot.Radovan Fuchs oktatási miniszter bejelentette, hogy a második félév hétfőn hagyományos, tantermi körülmények között kezdődik meg. Az előző félévtől eltérően ötödik osztálytól akkor is maszkot kell hordania mindenkinek, ha betartható a kötelező távolság.

A valamivel több mint négymilliós országban az elmúlt 24 órában 3911 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 41-en hunytak el. Kórházban 1846 beteget ápolnak, közülük 245-en vannak lélegeztetőgépen. Az országban eddig 2 265 597-en kaptak védőoltást, közülük 2 156 339-en már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 4069 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és kilenc beteg halt meg. Kórházban 547 beteget ápolnak, közülük 155-en vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 252 906-an kaptak védőoltást, közülük 1 194 283-an mindkét adagot felvették. Az omikron variáns gyors terjedése miatt Ljubljana is újabb szigorítások bevezetését tervezi.

Romániában az omikronhoz igazították a karanténszabályozást

Romániában a koronavírus-járvány felívelő ötödik hullámában meghatározóvá vált omikron vírusvariánshoz igazították a karanténszabályozást - erről pénteki ülésén döntött a járványügyi operatív törzs (CNSU).

A korábbi mutációknál ragályosabb omikron esetében a beoltottakat sem tekintik teljesen védetteknek, így az igazoltan fertőzött személyhez legalább 15 percig orvosi maszk nélkül két méternél közelebb került beoltottaknak is karanténba kell vonulniuk. A rövidebb lappangási idő miatt azonban a korábbi kéthetes karanténidőszakot a beoltott és a fertőzésen legfeljebb fél éve átesett kontaktok esetében öt napra, az oltatlanok esetében pedig 10 napra rövidítették.

Mobil intenzív állomás BukarestbenForrás: AFP/Daniel Mihailescu

"Az oltottak és azok, akik az elmúlt hat hónapban estek át a betegségen, rendelkeznek már bizonyos szintű védelemmel, így jóval rövidebb az az időszak, amikor megfertőzhetnek másokat. Ezért határoztunk úgy, hogy esetükben elegendő az ötnapos karantén" - magyarázta a CNSU döntéseit ismertető sajtóértekezletén Adriana Pistol államtitkár, a közegészségügyi intézet (INSP) vezetője.
A karanténkötelezettség a Romániába külföldről érkezők esetében nem változik, csak az időtartamok rövidülnek.Magyarországról - a járványügyi besorolás szempontjából "vörös zónába" sorolt többi uniós országhoz hasonlóan - továbbra is csakis a beoltottak és a fertőzésből legfeljebb fél éve kigyógyult utasok léphetnek be karanténmentesen Romániába.

A CNSU a pozitív koronavírus-teszttel diagnosztizált fertőzöttek elkülönítési időszakát is rövidítette. A területileg illetékes közegészségügyi hatóságok ezentúl nem kéthetes, hanem csak tíznapos otthoni elkülönítést rendelnek el az oltatlanok, illetve hétnapos elkülönítést a beoltott, vagy a betegségen korábban is átesett tünetmentes, vagy enyhe tüneteket mutató fertőzöttek esetében. Az államtitkár hozzátette: a kórházba utalt súlyosabb esetek természetesen addig maradnak orvosi felügyelet alatt, ameddig szükséges. Az új szabályok szombattól lépnek hatályba és azoknak is rövidíti a vesztegzár időtartamát, akiket a korábbi szabályozás értelmében 14 napra küldtek karanténba.

Németországban enyhítenek a karanténszabályokon, de a vendéglátóiparban szigorítanak

A német szövetségi és tartományi vezetők úgy döntöttek pénteki tanácskozásukon, hogy országosan enyhítenek a karanténszabályokon, de a vendéglátóiparban szigorítanak. Akik nemrég kapták meg második vagy harmadik oltásukat, vagy nemrég gyógyultak fel az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségből, azoknak nem kell karanténba vonulniuk, ha vírusfertőzött személlyel kerültek kapcsolatba. A karantén ideje csak tíz nap lesz, de hétre rövidülhet, ha közben az illető vírustesztje negatívnak bizonyul. Jelenleg a karantén akár 14 napos is lehet, különböző feltételektől függően.

Megszigorítják ugyanakkor az éttermek, bárok, vendéglátóhelyek látogatásának feltételeit. A tervek szerint a vendégeknek a vendéglátóhelyekre belépésük előtt teszteltetniük kell magukat. Ez alól felmentés csakis akkor lenne lehetséges, ha a kliens már megkapta a harmadik, az emlékeztető oltást.

Járokelők berlinben a karácsonyi vakáció idejénForrás: Anadolu Agency via AFP/Abdulhamid Hosbas

Két tartomány vezetője mindazonáltal szkeptikusan nyilatkozott a közösen eldöntött tervekről, amelyeket minden tartományi parlamentnek még jóvá kell hagynia. Reiner Haseloff szász-anhalti miniszterelnök kifejtette: az általa irányított gyakorlatilag minden fertőzött a delta vírusvariánst kapta el, ezért szerinte nem szükségesek az új szigorítások. Markus Söder bajor kormányfő pedig azt mondta: megvizsgálják, hogy valóban szükséges-e az a szigorítás, miszerint valaki két oltás felvétele vagy felgyógyultság után is csakis negatív teszt birtokában mehet vendéglátóhelyre. A müncheni parlament kedden dönt erről - derül ki az MTI-ről.

A Fülöp-szigetek elnöke elrendelte az oltatlanok otthontartását, ellenszegülésük esetén letartóztatásukat

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök arra utasította a helyi közösségi vezetőket, hogy tartsák otthonaikban azokat, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást, és amennyiben az oltatlanok nem engedelmeskednének, tartóztassák le őket - jelentette be Karlo Nograles elnöki szóvivő pénteken.

Keressék meg az oltatlanokat, és utasítsák őket, hogy maradjanak nyugton! Ha nem engedelmeskednek (...), a falu vezetője jogosult letartóztatni őket" - fogalmazott az elnök a járványügyi bizottság csütörtöki ülésén.

Nograles elmondta, hogy az egész országra érvényes rendelkezést az emberek védelme érdekében hozták, s kiemelte, hogy "az oltatlanok mindenkit veszélybe sodornak". A több mint 13 milliós manilai metropolisz térségében január elején már korlátozásokat vezettek be az oltatlanok számára, akik csak különösen fontos esetben hagyhatják el otthonaikat.

Egy manilai tornaterem előtt állnak sorba a tesztre várókForrás: AFP/Str

Az övezetben ismét megugrott a frissen regisztrált fertőzöttek száma, a hatóságok az aggasztó adatokat az ünnepi összejövetelekkel és az omikron variáns terjedésével magyarázzák. Pénteken az ország egészségügyi minisztériuma 21 819 új fertőzést és 129 halálos áldozatot jelentett, ez szeptember 26-a óta a legmagasabb szám. A pénteki adatokkal a Fülöp-szigeteken a járványnak már több mint 2,91 millió fertőzöttjéről és 51 871 halottjáról tudni. Csütörtökig a 110 milliós ország lakosságának csaknem 47 százaléka, azaz több mint 51 millió ember kapta meg az oltást.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek