Franciaország betiltja a koncerteket, Olaszországban akadozik a közlekedés

Franciaország a jövő héttől további korlátozásokat vezet be a koronavírus-járvány miatt, miközben napok óta rekordokat dönt a naponta diagnosztizált új fertőzöttek száma, kedden a járvány tavalyi kitörése óta a legtöbb, 208 ezer új fertőzést diagnosztizálták.

A montreuili Andre - Gregoire kórházForrás: AFP/Julien De Rosa

"Másodpercenként két új beteget regisztrálnak" - mondta Olivier Véran miniszter szerdán egy parlamenti meghallgatáson. Hozzátette: ez francia és európai rekord is egyben.
"Ilyen helyzetben még soha nem voltunk" - fogalmazott Véran, és arra figyelmeztetett, hogy januártól akár napi 250 ezer új fertőzéssel is számolni kell.

A francia kormány a hét elején új törvénytervezetet fogadott el, amely oltási igazolást kíván bevezetni a karanténintézkedések helyett. Az új tervet Jean Castex miniszterelnök és Olivier Véran miniszter jelentette be. Ennek értelmében jövő hétfőtől legalább három héten át ismét korlátozzák a nagyszabású rendezvényeket, megtiltják a közönség előtt tartott koncerteket, valamint az étel- és italfogyasztást a mozikban, színházakban és a tömegközlekedésen.

A kormány egyelőre nem tervez kijárási tilalmat az anyaországban, és az éttermeket és a bárokat sem kívánja lezáratni. A tanítás is újraindul az iskolákban, a tervek szerint január 3-án. Az indiai-óceáni Réunion szigetén viszont január 1-től január 23-ig este kilenctől reggel ötig kijárási tilalom lesz érvényben - jelentették be szerdán.

Franciaországban a lakosság 77 százalékát oltották be, és felgyorsították az emlékeztető oltások beadását is, de több mint 4 millió felnőtt továbbra is oltatlan. Az intenzív osztályokon több mint 3400 Covid-beteget ápoltak szerdán, vagyis tíz százalékkal többet, mint a múlt héten.

Párizs utcáin péntektől kötelező lesz az arcmaszk viselése, a szabály be nem tartása 135 eurós büntetést von maga után. A maszk viselése eddig is kötelező volt egész Franciaországban a középületekben és a tömegközlekedésben.

Olaszország megközelítette a napi százezres esetszámot

Az utóbbi 24 órában több mint 98 ezer új fertőzöttet azonosítottak Olaszországban, a legtöbbet, több mint 32 ezret Lombardiában, ahol a vasúti dolgozók betegsége vagy karanténja miatt már akadozik a vonatközlekedés. 

A kormány módosította azokat a karanténelőírásokat, amelyek az igazolt fertőzöttekkel kapcsolatba került, de tünetmentes emberekre vonatkoznak. Azoknak, akik két oltást kaptak, de a második óta több mint 120 nap telt el, hét helyett öt napig kell karanténban lenniük, ha fertőzött emberrel találkoztak. Az időszak végén negatív tesztet kell felmutatniuk.

Újdonság, hogy azoknak, akik a második dózist kevesebb mint 120 napja, illetve a harmadik vagy emlékeztető oltást négy hónapon belül kapták meg, nem kell karanténba vonulniuk, de öt nap elteltével teszteltetniük kell magukat. Elegendő lesz az antigén gyorsteszt is az eddig előírt PCR-teszt helyett. Az oltás nélküli emberek karanténidőszaka tíz nap marad.

Az országba külföldről beutazókra a korábban bevezetett szabályok maradnak érvényben, vagyis az EU-tagállamokból érkező oltatlanokra öt nap, az unión kívülről érkező oltatlanokra pedig tíz nap karantén vár.Jelenleg több mint 2,5 millióan vannak karanténban, és a becslések szerint számuk az újév első hetében elérheti a tízmilliót. A legtöbb beteget és a legtöbb karanténban tartózkodót számon tartó Lombardiában a helyi vasúti társaság dolgozóinak 12 százaléka hiányzik munkahelyéről, ami napi száz vonat kieséséhez vezetett. Toszkánában a napi 770 helyi vonatjáratból 95-öt autóbuszokkal helyettesítettek. Akadozik a Vezúv körül haladó nápolyi vasút működése is.

A milánói vasútállomáson a Covid-igazolványok érvényességét ellenőrzikForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

Január 10-étől kizárólag oltottsági igazolással lehet tömegközlekedési eszközre szállni, tehát az oltást eddig kiváltó tesztelés lehetősége megszűnik. Ugyanígy oltottság kell a vendéglátóhelyek külső terein való fogyasztáshoz, a sífelvonók használatához, az uszodák és edzőtermek látogatásához, a szabadtéri csoportsportoláshoz, valamint a kulturális intézményekbe való belépéshez.

A nyitott stadionokban a férőhelyek felét, a zárt sportcsarnokokban 35 százalékát foglalhatják el a nézők. Döntés született a tömegközlekedési eszközökön kötelező, és ezért az utóbbi napokban többszörösére dráguló FFP2 maszkok árplafonjának megszabásáról is. Az utóbbi egy napban végzett több mint egymillió teszttel valamivel több mint 98 ezer új beteget szűrtek ki a keddi 78 ezer után. A halálos áldozatok száma 136 volt. Számítások szerint a járvány negyedik hulláma még nem tetőzött Olaszországban.

Kórházi adatok szerint az intenzív osztályon kezelt betegek 71 százaléka nem vett fel egy adag oltást sem. Tavaly ugyanilyenkor napi 68 ezer teszttel valamivel több mint nyolcezer beteget szűrtek ki, és 445 volt a halottak száma. Lombardiában egy héttel ezelőtt valamivel több mint nyolcezer beteget szűrtek ki egy nap alatt, miközben szerdán 32 ezer fölé ugrott a számuk. Lombardia és Lazio tartomány már január első hetében újabb szigorításokat vezethet be, mivela kórházak Covid-osztályainak telítettsége túllépte a tíz százalékot.

Belgium lazít

A belga kormány visszavonta a korlátozó intézkedések egy részét, bizonyos feltételek mellett hamarosan újra megnyithatnak a mozik, a színházak és a koncerttermek. A kormány egy héttel ezelőtt jelentett be szigorításokat, vasárnaptól a moziknak, színházaknak és koncerttermeknek be kellett zárniuk, és tilos volt minden olyan beltéri rendezvény megtartása, ahol több mint 200 ember vesz részt. A rendezvénysátorban tartott kültéri eseményeket is betiltották.

Az intézkedés felháborodást keltett a kulturális szektorban, a szakma képviselői aláírásokat gyűjtöttek a rendelet megváltoztatására, több mozi és színház megszegte a szabályokat és megtartotta előadásait. Annelies Verlinden belga belügyminiszter szerda kora esti sajtótájékoztatóján közölte: a kormány meghallgatta és megértette a kulturális szektor felhívását, és úgy döntött, hogy a kulturális szektorra vonatkozóan visszaállítja azokat a feltételeket, amelyeket december 3-án szabott meg: ezek között szerepel, hogy a rendezvényhelyszínek legfeljebb kétszáz főt fogadhatnak és csak ülőhelyeken, az előadás ideje alatt pedig végig kötelező az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése.

Az illetékes belga közegészségügyi intézet szerdai jelentése szerint folytatódott a koronavírus-fertőzés valamennyi mutatójának tíz napja kezdődött belgiumi csökkenése. Az elmúlt hét nap folyamán naponta átlagosan 6199 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, ami 25 százalékos visszaesést jelent az előző hét adataihoz képest. A legmagasabb pozitivitási arányt, 16,1 százalékot a 0 és a 9 év közötti gyermekeknél jegyezték fel. A hatvan év feletti korcsoportnál ez a mutató 6,8 százalék volt, a többi korosztálynál pedig 12 százalék körül van.

Az oltási igazolás ellenőrzése Brüsszelben egy kulturális rendezvény előttForrás: AFP/Hatim Kaghat

Belgiumban naponta átlagosan 135 koronavírussal fertőzöttet szállítottak kórházba, 22 százalékkal kevesebbet, mint egy hete. Jelenleg 1903 embert ápolnak kórházakban koronavírus-fertőzés miatt, közülük a korábbi adatoknál 18 százalékkal kevesebben, 581-en részesülnek intenzív ellátásban. Naponta átlagosan 33 haláleset köthető a koronavírushoz, ez a mutató 11 százalékkal csökkent egy hét alatt. A járvány kezdete óta 2 millió 62 ezer 836-an fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 28 250-en haltak meg a szövődményekben.

Amerika az üdülőhajókon terjedő fertőzéseket vizsgálja

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) a floridai egészségügyi hatóságokkal együtt az üdülőhajókon viharos gyorsasággal terjedő koronavírus-fertőzéseket vizsgálja, miután 86 üdülőhajó fedélzetén történtek megbetegedések. Az eddigi vizsgálatok szerint az omikron variáns fertőzött mindenütt, a CDC fertőző gócpontokként tartja számon e hajókat. "Sok ember mozog rajtuk, és nagy valószínűséggel közeli kontaktusba is kerülnek egymással" - fogalmazott honlapján a járványügyi központ.

A vizsgált és karanténba helyezett hajók között vannak a legnagyobb és legnevesebb üdülőhajó-társaságok, köztük a Royal Caribbean, a Carnival vagy a Norwegian hajói. Az üdülőhajók elvileg a CDC által is előírt járványügyi előírásokat betartva indultak útnak. A Miami Herald című lap arról számolt be, hogy a Royal Caribbean egyik, Miamiból indult hajóját Arubában nem engedték kikötni, így az visszafordult a floridai Miamiba. A hajó teljes legénysége oltott volt, de valamennyiüknél kimutatták a vírus omikron variánsát. Ezek az üdülőhajók többemeletesek és általában két-háromezer utassal a fedélzetükön tesznek körutazásokat. Ezek az utazások az idén júniusban indultak újra, miután a járvány miatt egy esztendeig szüneteltek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek