A rövidebb, de aknákkal teli utat választott átjáróként

A dél-koreai hadsereg január 2-án reggel közölte, hogy látták, amint szombat este valaki átjutott a négy kilométer széles, szigorúan őrzött demilitarizált övezeten. Észak-Koreát értesítették a határincidensről -  írták az MTI-n a Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint.

Látogatók sétálnak a fegyvermentes övezet kerítése mellett, ahol a béke újévi kívánságait hirdető cetlik lengedeznekForrás: AFP/Jung Yeon-Je

A dél-koreai hatóságok később megvizsgálták a biztonsági felvételeket, és azt látták, hogy az illető áthatolt a szögesdrótkerítésen és belépett az ütközőövezetbe.

Azt egyelőre nem tudni, hogy dél-koreai vagy észak-koreai állampolgárról van-e szó. De nem is ez a rendkívüli az incidensben, hanem hogy mennyire ritka a dél-koreaiak átkelése északra.

A koreai háborút (1950-1953) követő évtizedekben Észak-Koreából több mint 30 ezer ember menekült el. A szökésben lévő észak-koreaiak túlnyomó többsége először Kínába utazik, mielőtt dél felé venné az irányt, általában egy másik országon keresztül. Csak kevesen mertek átkelni a két ország közötti határszakaszon, amely aknákkal és szögesdróttal van tele, és ahol mindkét oldalon jelentős mértékű a katonai jelenlét.

Szóljon hozzá
0 hozzászólás
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek