Több mint egy tucat halálos áldozata van már a Jáván kitört vulkánnak

 

 

Kitört az indonéziai Jáva sziget keleti részén, a Lumajang térségében található Seremu vulkán szombaton, emiatt a helyi lakosok fejvesztve menekültek el az otthonaikból. Az egészségügyi minisztérium szerint többen égési sérüléseket szenvedtek.

Megrongálódott otthonok láthatók a lumajang-i Sumber Wuluh faluban 2021. december 6-án, miután a Semeru-hegy vulkánkitörése legalább tizennégy embert megöltForrás: AFP/Juni Kriswanto

A CNN legfrissebb híre szerint legalább 14 ember meghalt, az áldozatok közül ötöt még nem sikerült azonosítaniuk, kilenc embert pedig még mindig nem találnak. Az ötvenhét sebesültből negyvenegynek égési sérülése van. Az Indonéz Nemzeti Katasztrófavédelmi Testület (BNPB) vasárnapi közleményében az áll, hogy 35 ember állapota súlyos, miután falvakat borított be hamu, mközben az emberek a gomolygó törmelékfelhők elől menekültek. Mintegy 1300 embert kényszerített a kitörés az otthonának elhagyására, akiket evakuációs központokban helyeztek el – tették hozzá.

A tisztviselők szerint a Semeru-hegynél továbbra is veszélyes a helyzet a hamu, kőzet és vulkáni gázok keveréke miatt, amely sokkal veszélyesebb lehet, mint a láva.

Az MTI híre szerint viszont ki tudtak szabadítani tíz embert, aki csapdába esett a lávaömlés miatt. Legalább ezer embernek el kellett hagynia az otthonát.

Ezért gyakoriak errefelé a kitörések
Indonézia a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik, ahol a tektonikus lemezek találkozása miatt gyakoriak a földmozgások. A dél-ázsiai ország területén mintegy 130 működő vulkán található. A Semeru a legmagasabb jávai vulkán. Az ezt megelőző legutóbbi jelentős kitörése tavaly decemberben volt, akkor több ezer ember menekült el a térségből, a láva egész falvakat árasztott el.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek