A Meteorológiai Szolgálat előrejelzése sötét képet vetít Budapest elé

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legújabb előrejelzése alapján Budapesten ma is folytatódik az elmúlt napokban tapasztalható folyamat, mely a levegőminőség nappali javulásával és éjszakai romlásával jár. Emellett a fővárosban az aeroszolszennyezettség (PM2,5) egynapi átlagban is egyre rosszabb, ami egy várható stagnálást követően akár szerdáig is folytatódhat. Érdemi javulás csütörtöktől várható, írja a fővárosi önkormányzat hivatalos oldala. 

BudapestForrás: Budapest Városháza/Facebook

A jelenlegi budapesti levegőminőségi helyzet még nem jelenti a korábban megszokott, jogszabályok szerinti szmoghelyzetet, de a PM2,5 szennyezettség a város több pontján meghaladja a WHO ajánlását (25 µg/m3). A budapest.hu oldalon egy táblázatban láthatjuk melyek ezek a pontok. 

Az aeroszolok
Az aeroszolok a levegőben előforduló olyan folyékony, illetve szilárd halmazállapotú részecskék, melyeknek mérete a 0,001-100 mikrométer (μm) közötti tartományba esik. Veszélyességük összefüggésben áll szemcseméretükkel: a 10 μm-nél kisebb aeroszoloknál (PM10) veszélyesebbek a 2,5 μm-nél is kisebb részeszkék, melyeket a PM2,5 kód jelöl.

A PM2,5-ös részecskékre jelenleg sem a vonatkozó EU irányelv, sem a magyar jogszabály nem állapít meg egy napra vonatkozó határértéket, csak az egy évre vonatkozó maximumot határozták meg. Ez 2020. január 1-jétől 20 µg/m3. Ugyanakkor az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) javasolta a PM2,5 napi határértékének 25 µg/m3-ben való meghatározását, ami évente 3-nál több alkalommal nem léphető túl, továbbá javasolta, hogy az egy évre vonatkozó határérték 10 µg/m3 legyen.

A Fővárosi Önkormányzat a lakossági tájékoztatása során akkor alkalmazza a PM2,5 napi határértékére tett WHO ajánlást, ha a budapesti mérőpontok közzétett egynapi PM2,5 eredményeinek számtani átlaga vagy mediánja jellemzően meghaladja a vonatkozó WHO ajánlást. Ez, a WHO ajánlás alkalmazásával megvalósított fővárosi tájékoztatás szigorúbb, mint a Nemzeti Népegészségügyi Központ által eddig is rendszeresen közzétett rövidtávú értékelés, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálat által a PM10 aeroszolokra készített országos előrejelzés.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek