Figyelmeztet az OMSZ: Egyre egészségtelenebb a levegő az országban

Egyre több településen magas a légszennyezettség a szálló por miatt – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön közzétett adataiból az MTI híradása szerint.

Budapest a szmogban - illusztrációForrás: fathadam/shutterstock.com

Térképükön már hat településen, Debrecenben, Nyíregyházán, Kazincbarcikán, Sajószentpéteren, Tatabányán és Várpalotán jelölnek egészségtelen levegőminőséget, emellett további tizenhat településen kifogásolt a levegőminőség: Budapesten, Százhalombattán, Dorogon, Esztergomban, Dunaújvárosban, Kecskeméten, Szolnokon, Szegeden, Salgótarjánban, Egerben, Miskolcon, Putnokon, Oszláron, Ajkán, Veszprémben és Székesfehérváron.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat légszennyezettségi előrejelzése szerint csütörtökön és pénteken tovább romló tendencia várható, különösen az északkeleti országrészben. A szélvédett helyeken szombaton és vasárnap is köd- és párafoltok képződhetnek, ezért ezeken a helyeken tovább romlik a levegőminőség.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Négy szintet különítenek el, ahol a zöld elfogadható, a sárga kifogásolt, a narancssárga egészségtelen, a piros pedig veszélyes levegőminőséget jelez. Az elfogadható kültéri levegőminőség nem okoz tüneteket, a kifogásolt viszont az érzékeny lakosságcsoportnál (gyermekek, idősek, krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők, várandós kismamák) enyhe légzőszervi tüneteket (pl.: köhögés, légúti irritáció) okozhat, illetve súlyosbíthatja meglévő tüneteiket.

Egészségtelen minősítés esetén a krónikus légzőszervi betegségben szenvedők tünetei erősödhetnek, ezért azt javasolják, hogy mindig legyen náluk a készenléti gyógyszerük (például az inhalátor). Veszélyes levegőminőség esetén magasabb a légúti fertőzések kialakulásának kockázata, az érzékeny lakosságcsoportnál tovább fokozódhat a légúti tünetek erőssége, és az egészséges embereknél is jelentkezhetnek légzőszervi tünetek. Az NNK hangsúlyozza, hogy akinek súlyosbodnak a tünetei, az keresse fel a kezelőorvosát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek