Zenélő lejtők, gleccsersípályák és szánkóparadicsomok várják Ausztriában

A pandémia miatt tavaly és az azt megelőző évben is sokan lemondtak az ausztriai síelés, szánkózás, hógolyózás élményéről, de idén ez várhatóan másképp lesz. Közeleg a téli szezon, és Ausztriában már készülődnek a vendégek fogadására. Kedvcsinálóként megmutatjuk az ország legjeit, amelyek gyakran megdobogtatják a téli sportok imádóinak szívét.

1. A legnagyobb természetes jégfelület 

Télen a Karintiában található, 6,5 négyzetkilométeres Weissensee számít nem csak Ausztria, hanem egész Európa legnagyobb tartósan befagyott és karbantartott természetes jégfelületének. Sokan alig várják, hogy birtokba vehessék.

Egy sci-fi jelenetre is hasonlít, ahogy a "semmi közepén" hasítanak itt a korcsolyázókForrás: Österreich Werbung/Weigel

A 40 centiméter vastag jégen a jégmesterek 25 kilométernyi korcsolyapályát, valamint jégtekézésre és jégkorongozásra alkalmas pályákat alakítanak ki. További információkat ide kattintva találhatnak.

2. A leghosszabb sípálya

A tiroli Sölden síterepén található a Schwarze Schneid, Ausztria leghosszabb sípályája. A 15 kilométer hosszú pálya a Rettenbach-gleccsertől indul és a Gaislachkogel felvonóig tart.

Ilyen fantasztikus környezetben ereszkedhetnek le a hegyoldalban,15 kilométeren keresztülForrás: Ötztal Tourismus/Alle Rechte beim Tourismusverband Ötztal sowie Anton Klocker

A síelőknek itt szükségük van a technikai tudásukra, hiszen összesen 1970 méternyi szintkülönbséggel kell megküzdeniük. További információkat ide kattintva találhatnak. 

3. A legmuzikálisabb lejtő

Egy 650 méter hosszú sípályán szívesen hallgatná a kedvenc zenéit, miközben éppen síel? A Schladmingban, Stájerország legnagyobb síterepén található dallampálya ezt lehetővé teszi. A speciális zenegép mintegy 10 000 zeneszámot tud lejátszani. További információkat ide kattintva találhatnak.

4. A legmagasabban fekvő gleccsersíterep

A tiroli Pitztal-gleccser 3440 méter magasra nyúlik fel, így ez Ausztria legmagasabban fekvő gleccsersíterepe, és egyben a legmagasabb pont Ausztriában, ahová felvonóval el lehet jutni.

Ilyen környezetben felmelegedni egy jó snowboardozás vagy síelés után maga a megtestesült álomForrás: Tourismusverband Pitztal/Daniel Zangerl (eye5)

A Café 3440 a Wildspitz felvonó hegyállomásán található. Hatalmas ablakaiból és teraszáról csodás kilátás nyílik a környező hegyekre, közben pedig isteni fogásokat, süteményeket, kávékat, teákat és egyéb finomságokat kóstolhatnak. További információkat ide kattintva találhatnak.

5. A leghosszabb hegyi felvonó

A Nassfeld/Hermagor síarénát Karintiában találjuk, ahol a Millennium Expressz nevű felvonó Gailtalt köti össze a Nassfelddel. Összesen 6 kilométeres hosszával Ausztria leghosszabb hegyi felvonójának számít. A környéken többféle típusú felvonó működik, a leghosszabb felvonón zárt kabinokból csodálhatják meg a lejtőket. 

A több mint 30 főt befogadni képes kabinok menetideje 17 percig tart. További információkat ide kattintva találhatnak. 

6. A legnagyobb kivilágított síterep Ausztria keleti részén

Bécstől egy órányi autó- vagy vonatútra található az alsó-ausztriai Semmering, amely Kelet-Ausztria legnagyobb kivilágított síterepének ad otthont.

Éjszaka is lécre állhatnak, a kivilágított pályákon biztonságban tudnak lesíelniForrás: artgraphic photo/Franz Zwickl

Minden nap 16 óra és 19 óra között 2 felvonó és 13 kilométernyi tökéletesen kivilágított sípálya várja a síelőket. További információkat ide kattintva találhatnak. 

7. A leghosszabb szánkópálya

Ausztria leghosszabb szánkópályája a Salzburg tartománybeli Wildkogelen található és 14 kilométer hosszú. A szánkózók az 1300 méterrel a tengerszint felett találhaltó kiindulópontot felvonóval érhetik el, és a reflektorok fénye mellett akár minden nap este 10 óráig is száguldozhatnak a szánkópályán. További információkat ide kattintva találhatnak. 

8. A legnagyobb gleccsersíterep

A tiroli Stubai-gleccser Ausztria legnagyobb gleccsersíterepe. Összesen 26 felvonó és sílift, valamint 36 változatos sípálya várja itt a téli sportok kedvelőit.

Aki kipróbálná, milyen lehet gleccseren síelni, itt jó helyen járForrás: Tirol Werbung / Moser Laurin/© Tirol Werbung/Moser Laurin

A gleccserek ősszel már síelhetők, úgyhogy aki ilyen élményre vágyik, melegítsen be a télre! További információkat ide kattintva találhatnak.

9. A legnagyobb egybefüggő síterep

305 kilométernyi sípályájával, több mint 200 kilométernyi mélyhavas lejtőjével és 88 modern felvonójával a Ski Arlberg Ausztria legnagyobb egybefüggő síterepe.

Síelés és snowboardozás a Ski Arlberg síterepenForrás: Österreich Werbung/thecreatingclick.com

A Ski Arlberg összeköti egymással a tiroli St. Anton és St. Christoph városokat, valamint az Arlberg vorarlbergi oldalán fekvő Lech Zürs am Arlberg, Stuben és Warth-Schröcken településeket.További információkat ide kattintva találhatnak.

10. A legnagyobb sífutóközpont 

Az északi sportág évek óta a figyelem középpontjában áll. Egy napsütötte fennsíkon, 1200 méterrel a tengerszint felett, a Karwendel és a Wetterstein hegyek között Seefeldben található az Alpok legnagyobb sífutóközpontja. 245 kilométernyi, különböző nehézségi fokú sífutópályával várják itt a szabadidős és profi sportolókat 

A sífutók itt elemükben érezhetik magukat a profin kialakított pályákonForrás: TVB Olympiaregion Seefeld/Stephan Elsler

A sífutópályákat egységes és egyértelmű jelzéssel látták el. Az információs táblák tájékoztatást adnak a kilométerekről, a nehézségi fokról, a magassági profilról és a további útvonalakról. További információkat ide kattintva találhatnak. (Az összeálítás az austria.info sajtóanyaga alapján készült).

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek