Sydney-be mától visszatért az élet

Ausztrália legnagyobb városa, Sydney enyhített a korlátozásokon azt követően, hogy jelentősen megemelkedett a beoltottak száma, így októbper 18-án, hétfőn több ezer gyermek tért vissza a város iskoláiba, miután közel négy hónapig otthon kellett maradniuk.

Sydney kikötőjeForrás: Patty Jansen/Pixabay

A teljesen beoltottak aránya meghaladta a 80 százalékot a 16 éven felüliek körében, így a vártnál gyorsabb oltásfelvétel előre hozta a korlátozások további feloldását. Visszatérhetnek a gyerekek az óvodákba, továbbá a diákok az elsőtől a tizenkettedik évfolyamig. Az idősebbek csupán a jövő héten.

Már nem kell maszkot viselni az irodákban, és többen gyűlhetnek össze egy helyen a lakásokban és a szabadban. Újra kinyithatnak a szórakozóhelyek, amelyek immár korlátlan számú vendéget fogadhatnak.

Új-Dél-Walesben folytatódott a napi fertőzések csökkenő tendenciája, hétfőn az esetek az elmúlt 10 hét legalacsonyabb szintjére zuhantak. Kétszázhatvanöt esetet regisztráltak, jóval elmaradva a szeptember elején regisztrált csúcsértéktől, az 1599 megbetegedéstől.
Az állam hatóságai vasárnap azt közölték, hogy Melbourne, az állam fővárosa pénteken feloldja az egészségügyi zárlatot, mert az államban napokon belül elérik a 70 százalékos beoltottságot.

Az ausztráliai Melbourne az a város, ahol a leghosszabb ideig volt érvényben vesztegzár a koronavírus-járvány miatt.

Melbourne-t hatodik alkalommal, augusztus 5-én vonták karantén alá, az itt élők összesen 246 napot töltöttek már zárlat alatt a világjárvány idején. A 25 milliós Ausztráliában a közegészségügyi intézkedéseknek is köszönhetően sikerült nagyon alacsony szinten tartani a koronavírusos esetek számát, a fertőzőbb és veszélyesebb delta variáns terjedését azonban nem sikerült megfékezni.
Az országban mind ez idáig 143 ezer igazolt fertőzöttről és több mint 1531 halálos áldozatról tudnak, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek