A határ mentén már 78 településen él a kijárási tilalom

A fertőzöttség arányának növekedésével egyre több Bihar megyei településen vezetnek be korlátozásokat. Mivel Nagyvárad szombaton átlépte a hat ezrelékes fertőzöttségi arányt, a megyeszékhelyen hétvégenként éjszakai kijárási tilalmat is bevezetnek – írja az erdon.ro.

Újra előkerültek a maszkok NagyváradonForrás: Cosmin Iovan/Pixabay

A Bihar megyei Vészhelyzeti Bizottság keddi ülésén elfogadott határozat szerint október 13-tól, vagyis mától összesen 78 Bihar megyei településen vezetnek be különböző korlátozásokat. Nagyváradon kötelező a maszkviselet minden nyitott, nyilvános helyen. Azokon a munkahelyeken, ahol minden alkalmazott megkapta a védőoltást, nem kötelező a védőmaszk használata, de csak akkor, ha a teremben tíznél nem tartózkodnak többen, és ők is legalább egyméteres távolságot tudnak tartani egymástól, és idegen személy vagy más alkalmazott nem lép be a helyiségbe.

A megyeszékhelyen pénteken, szombaton és vasárnap éjszakai kijárási tilalmat vezettek be: este nyolc és hajnali öt óra között csak azok hagyhatják el az otthonaikat, akik megkapták az oltást

Ez alól csak munkavégzés, orvosi ellátás, gyógyszervásárlás okán kaphatnak felmentést. Ezekben az esetben munkáltatói, vagy saját felelősségre írt nyilatkozat felmutatása szükséges.

Az éttermek, kávézók és teraszok 5 és 24 óra között maximum ötven százalékos kihasználtsággal működhetnek, és csakis beoltott vendégeket fogadhatnak, akárcsak a színházak és mozik. A bároknak, kluboknak és éjszakai szórakozóhelyeknek be kell zárniuk. Esküvők, keresztelők maximum 200 személlyel szervezhetők, és csak védettségi igazolvánnyal rendelkezők vehetnek részt rajtuk.

Az utóbbi napokban megnövekedett ugyanakkor azon oktatási intézmények száma is, amelyek felfüggesztik a jelenléti oktatást: míg az elmúlt pénteken 16 ilyen intézmény volt, kedden a számuk 24-re növekedett – derül ki a megyei vészhelyzeti bizottság határozatából.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek