Viharos széllökésekkel érkezik a tájfun a japán partokhoz

A Japán Meteorológiai Ügynökség szerint péntek reggel 9 óra körül nagyon erős tájfun érkezett az Izu-szigetekhez, Japán legnagyobb szigetétől, a Honshutól délre – írja a 3.nhk.or.jp.

A Mindulle tájfun heves esőzést és árvizet is okozhatForrás: The Yomiuri Shimbun via AFP/Yomiuri/Toshio Toma

Az egyelőre 35 kilométer per óra sebességgel érkező Mindulle tájfunról úgy gondolják, hogy északkelet felé halad tovább, és akár 162 kilométer per órás szeleket is generálhat a középpontja közelében, a széllökések pedig a 216 kilométert is elérhetik.

A szél tehát várhatóan megerősödik, olyannyira, hogy elég erős lehet ahhoz, hogy oszlopokat döntsön ki, és épületeket szedjen szét.

Az embereknek azt tanácsolják, hogy legyenek nagyon óvatosak és maradjanak az otthonaikban. A Tokiót is magába foglaló Kantó régiót pénteken várhatóan óránként 100,8 kilométeres széllel éri el, a széllökései pedig a 108-144 kilométeres óránkénti sebességet is meghaladhatják. A térség partmenti területein a közlekedés is leállhat. A közép-japán Shizuoka prefektúrában és Japán északkeleti részein is erős széllökésekre számítanak. 

A hullámok elérhetik a 9-11 métert magasságot Japán középső, északkeleti és nyugati részén is.

Emiatt néhány kompjáratot is leállítottak. A heves esőzések és az erős szél a tájfun középpontjától távol eső területeket is megtépázhatja. A tokiói Haneda repülőtér és Hachijojima közötti mára tervezett négy járatát törölték, és egy járatot Narita és Oszaka között is leállítottak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek